Lenyúlták az önkormányzatok a csatornapénzeket

2018. április 29. 12:40

Még mindig futnak a pénzük után három Komárom-Esztergom megyei település lakói. Tíz évvel ezelőtt olyan csatornázásra szedtek be tőlük 280 ezer forint önerőt, amelyet végül teljes egészében az állam és az unió állt. A pénz ilyen esetekben visszajárna, de az önkormányzatok eddig még nem utaltak.

A Csép külterületén található szennyvíztisztító telep a leglátványosabb eleme az Ete, Tárkány és Csép községben megvalósuló csatornaberuházásnak. Az önkormányzatok bő tíz évvel ezelőtt kezdtek bele a projektbe, és ingatlanonként több százezer forintos önrészt szedtek be a lakosságtól. Végül a beruházás 1 milliárd 300 milliós költségét kifizette a kormány, és az Európai Unió. A falusiak szerint a feleslegesen beszedett önrész így visszajárna - hangzik el a Hír TV Panaszkönyv című műsorában.

Az önkormányzatok vezetői viszont elismerték, hogy az önrészt elköltötték. Az Európai Unió ugyanis csak annak fejében fizette ki a csatornázás teljes összegét, ha a három településen az ingatlanok 98 százalékát rákötik a rendszerre. Mivel a lakók negyede a kötelező önrészt nem fizette be, az önkormányzatok a becsületesen fizetők pénzéből minden ingatlant rákötöttek a csatornára.

A Hír TV korábban hasonló gondokról számolt be Nagykőrös esetében is. A Pest megyei településen a 2014-es önkormányzati választás előtt kezdett „nagyszabású útépítésbe” az önkormányzat, amely során több mint félszáz utcát aszfaltoztak le. A lakosság csak utólag tudta meg, hogy mindezt a csatornaberuházás önrészéből finanszírozta meg az önkormányzat. Az érintettek szerint ezt nem tehették volna meg, a pénzt vissza kell adni a lakosoknak, mivel időközben az állam itt is odaadta az önrészt.

László Ferenc MSZP-s önkormányzati képviselő (fenti kép) szerint a fideszes városvezetés évekig tagadta, hogy vissza jár a pénz, csak akkor hátráltak meg, amikor olyan mértékűvé vált a lakossági felháborodás, hogy személyesen Lázár Jánosnak kellett Nagykőrösre jönnie és rákényszerítenie a városvezetést a pénz visszafizetésére. Eddig a többség csak a felét kapta meg.

A Tápiómentén ugyancsak mozgalom indult az önrész visszafizetése érdekében. A helyiek szerint a háztartásonként befizetett 285 ezer forint nagy része visszajárna, mivel az önerő biztosítására is nyertek állami támogatást. A csatornázás 20 településen 27 ezer embert érint.

A térség fideszes országgyűlési képviselője szerint azonban nem jár vissza pénz. A Hír TV-nek nyilatkozva Czerván György (fenti kép) az ügyet szándékos csúsztatáson alapuló politikai támadásnak tartotta.