Leslie Mandoki: igazat adok Mihail Gorbacsov barátomnak

HírKlikk 2018. szeptember 30. 10:30 2018. szept. 30. 10:30

Leslie Mandoki szerint történelmi igazságtétel vár a magyar rockzenészekre, mert nagy szerepük volt a kommunizmus megdöntésében.

Leslie Mandoki a 888.hu-nak adott interjújában arról is beszélt, hogy szerinte a kommunizmus megdöntésében nagy szerepe volt a rock- és a progresszív rockzenének.

 

„Ebben igazat adok Mihail Gorbacsov barátomnak, akivel sok éjszakát átbeszélgettem erről”

Leslie szerint minden diktatúra imádta a slágeres könnyűzenét, mert az elterelte a figyelmet a diktatúra szörnyűségeiről. Nem véletlen, hogy Sztálin és Hitler ugyanúgy gyűlölték és üldözték a dzsesszzenét. A dzsessz – mint a popzene anyateje – egy olyan műfaj, amelyet az összes diktatúra keményen elutasított.

„Mihail Gorbacsov azt mondta nekem, hogy a kommunista párt egyik legnagyobb ellensége a progresszív rockzene volt, mert az volt annak idején a szabadság iránti vágytól felfűtött ellenzéki diákság zenéje.”

Leslie megjegyezte, hogy akkoriban a Hungaroton meg a szovjet-orosz Melódia is a slágerzenéket támogatta, de az nem azt jelentette, hogy akik olyan zenét játszottak, azok rossz zenészek lettek volna. Csak a diktatúrában éppen volt politikai szerepe annak, amit csináltak.