Lesz ma nyugdíj? – Minden követ megmozgat a politika is

NVZS 2019. január 11. 14:53 2019. jan. 11. 14:53

 „Az a sejtésem, hogy ha nincs objektív kizáró ok, akkor ma a nyugdíjasok bankszámlájára fog kerülni a nyugdíj összege, függetlenül attól, hogy normális esetben mikor zárnak a kereskedelmi bankok, az ügy már a politika szintjére került, s mindenkit bevonnak a megoldásba” – mondta a Hírklikknek Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt főigazgatója. Kizártnak tartja, hogy a Kincstár megpróbálna hasznot hajtani abból, hogy három nappal tovább van nála a (virtuális) pénz. Mintegy 130-150 milliárd forintról van szó. Mint megírtuk, a nyugdíjasok ma hiába vártak reggel a pénzükre.

Okkal-joggal merülhetett fel többekben – erre utalt például Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője is mai tájékoztatóján –, hogy ki és hogyan használja ezt az óriási összeget három napig, már ha valóban csak hétfőn utalnák végül át a pénzt a Magyar Államkincstárból. Nem ért egyet azonban ezekkel a sanda gyanúkkal Barát Gábor, aki emlékeztet arra, hogy nem készpénzről van szó, a jóváírás utólagos, s egyébként is kizártnak tartja, hogy a Kincstár az összeget befektetné.

Ugyanakkor az eset példátlan: egyszer-kétszer ugyan előfordult, hogy nem volt ott  a nyugdíj a banki nyitáskor a kedvezményezett  bankszámláján, de legfeljebb negyed órát késett – az még belefér, de most komolyabb a hiba. Olyan pedig évtizedek óta nem fordult elő, hogy napokkal később kapjanak csak pénzt a nyugdíjasok.

Barát szerint oly annyira komoly a mostani hiba, hogy a politika ingerküszöbét is elérte, éppen ezért mindent el is fognak követni, hogy még ma megoldják a helyzetet. Mégpedig függetlenül attól, hogy egyébként mikor zárnak a kereskedelmi bankok. Erre utal szerinte az is, hogy ugyan az OTP délelőtt azt tette ki a honlapjára, hogy a nyugdíjakat majd csak hétfőn fogják tudni utalni, pár óra elteltével a kiírás eltűnt. Az OTP nem teheti meg, hogy magától, felelőtlenül ilyet lépjen – szögezte le Barát. Hozzátette: ha nem érkezik meg ma  pénz, akkor komolyabb rendszerhiba adódott, ami egy új rendszer installálására is visszavezethető.

Ugyanakkor az hiba, hogy a MÁK elnöke nem állt ki – miként senki sem – még a délelőtt folyamán, és nem adott magyarázatot arra, ami történt. A Hírklikk – amely elsőként számolt ma be a nyugdíjutalások elmaradásáról – reggel nyolc előtt küldte el első e-mailjét a MÁK sajtóosztályának, amelyre fél tizenegy után megkapta a közleményt, amely szerint „a bankszámlákra érkező nyugdíjak jóváírása technikai okok miatt napközbeni jóváírással történik meg”. (E sorok írásáig ez még nem történt meg.) További kérdéseket tettünk fel déltájban írásban (telefonon nem akartak nyilatkozni), ezekre e sorok írásáig sem kaptunk választ.

Miként nem reagált megkeresésünkre a kormányszóvivő sem, akit szintén e-mailben kerestünk meg a kérdésünkkel. Tőle azt kérdeztük, hogy „a kormányon belül ki a felelős a nyugdíjak kifizetésének a csúszásáért? Nyugdíjasok százezreit hozta lehetetlen helyzetbe, hogy nem kapták meg a pénzüket, amelyet különösen vártak, miután decemberben előrehozva folyósították a nyugellátást számukra, plusz hétvége következik, tehát három napot kell kihúzniuk a pénzük nélkül. Ki és milyen retorzióra számíthat?”.

A MÁK-nak feltett kérdéseink, amelyekre továbbra is várjuk a válaszokat a  következők:

  1. Információink szerint informatikai átállás volt, és ez okozhatta a mai nyugdíj-kifizetési galibát. Valóban volt-e informatikai fejlesztés?
    • Ha igen, mikor?
    • Ha igen, ki a felelős azért, hogy nem volt megfelelően beüzemelve a rendszer
  2. Ki a felelős azért, hogy ma nem történtek meg a kifizetések?
  3. Milyen technikai hiba miatt van a fennakadás?  (Sem a bankok, sem a Giro-rendszer nem számolt be technikai hibáról az ő oldalukon.)
  4. Hogyan lehetséges, hogy órákig nem tájékoztatták a közvéleményt, majd azután is azt állították, hogy nincs fennakadás, csak technikai hiba. 
  5. Ki a felelős a tájékoztatás hibáiért?