Letértünk az oltási pályáról

HírKlikk 2021. május 12. 20:45 2021. máj. 12. 20:45

Az április végi hajrá után feleződött az első koronavírus-oltások napi üteme, és így teljesen más oltási pályára keveredtünk, mint amit akárcsak két héttel ezelőtt a remélt duplázódó ütemmel kalkulálni lehetett.

Az oltási tempó lassulása amellett következett be, hogy közben sokkal több vakcinát lehet itthon elérni, mint ahányan összesen regisztráltak az oltásra – írja a Portfolio. A portál úgy látja, hogy az oltási tempó lelassulása ahhoz a furcsa helyzethez vezetett, hogy a járvány javuló folyamatai (feltehetően főleg szezonális okokból) mára jóval előbbre járnak, mint amennyire a védettséget szerzők száma emelkedik, így pedig még inkább kérdéses, hogy érdemes-e a továbbiakban is az oltások kerek számához kötni a lazító lépések ütemezését.

Április végén a tömeges oltási fázisban voltak olyan napok, amikor 90-110 ezer embert is beoltottak elsőre. Az akkori hajrá idején a napi első oltások hét napos mozgóátlaga még 60-70 ezer között hullámzott, de aztán hirtelen 30 ezer közelébe esett. Ez teljességgel eltért a kormányzati jelzésektől, amelyek szerint akár napi 150 ezerre is felpöröghetett volna az elsőre beoltottak átlagos száma.

A feleződés miatt teljesen eltértünk attól a pályától, mint amit még április végén is vázolt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor azt mondta, hogy akár tíz nap alatt is elérhető az 5 milliós határ (május közepéig).

Az egyik ok az lehet, hogy az oltásra már regisztrált emberek között a ténylegesen olthatók köre csökkent. Április végére az oltásra regisztrált emberek köre 4,55 millióra emelkedett, miközben az elsőre beoltottaké 4 millióra nőtt, tehát bő félmilliósra szűkült az a kör, akik elvileg egyáltalán oltakozhattak. Közöttük is sok olyan ember lehetett, aki három hónapon belül esett át igazoltan a fertőzésen, tehát még nem oltakozhat.

A biztosan oltakozók táborának csaknem minden tagja regisztrált már mostanra és a biztosan oltakozók tábora meg is állt 5-5,1 millió körül. Mivel a regisztrálókon kívül eddig hozzávetőleg 300 ezren kapták meg regisztráció nélkül az oltást (egészségügyi dolgozók, rendvédelmisek, szociális szféra dolgozói), így egyre jobban közelítjük az elméleti oltási maximumot.

A lassuló oltási tempóhoz hozzájárulhatott, hogy a kormány által április végén nyilvánosságra hozott (egyesek szerint értelmetlen, mások szerint félrevezető) táblázat a beoltottak közötti fertőzésről és halálozásról, továbbá a WHO vizsgálati értékelése a Sinopharm vakcináról óvatosabbá tehette az emberek egy részét.

Az is ok lehet a lassulás mögött, hogy a vakcinakereslet nem teljesen találkozik a vakcinakínálattal, azaz az emberek egy része olyan vakcinával oltakozna, amely éppen nem, vagy csak szűk körben elérhető.

Forrás: Portfolio