Létrehozzák az Európai Egészségügyi Uniót

HírKlikk 2020. július 10. 20:45 2020. júl. 10. 20:45

Az Európai Parlament délután megszavazta a koronavírus-járvány utáni uniós közegészségügyi stratégiát, benne az Ujhelyi István szocialista EP-képviselő által szorgalmazott Európai Egészségügyi Uniót. Ez minden uniós polgárnak, így minden magyarnak is biztosítaná az európai szintű egészségügyi ellátást.

A képviselők jelentős többsége (526 igen és 105 nem, valamint 50 tartózkodás mellett) elfogadta a stratégiát.

Ujhelyi István történelmi sikernek nevezte, hogy ötpárti közös állásfoglalás részévé tették azt a programot, amely európai szintű egészségügyi ellátást szorgalmaz minden tagállamban, többek között kötelező minőségi standardok előírásával.

Az MSZP európai parlamenti képviselője a július 8-i EP-vitán elfogadhatatlannak, az egész EU egységét fenyegető tényezőnek nevezte azt, ha az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés attól függ, hogy ki hova született.

Ujhelyi szerint Európa egységességét és egészségét sodorja veszélybe az, ha a jövőben nem stratégiai ágazat számunkra az egészségügy. Fontosnak nevezte, hogy gyermekeinknek egy olyan európai jövőt adjunk, amely az Európai Egészségügyi Unióról szól.

„Az én hazámban nem fordulhat elő a jövőben az, hogy nálunk egy magyarnak háromszor nagyobb esélye van kórházi fertőzésben meghalni, mint Németországban. Hogy nálunk ezer lakosra hat nővér, ápoló jut, Németországban pedig 12. Olyan Európára van szükségünk, amely egységes abban is, hogy minden polgára számára megadja a lehetőséget az élethez. Mert az egészség emberi jog. Erről szól ez a program. Nem a tagállamoktól vonunk el hatásköröket. Egészséget adunk a tagjainknak” - mondta.

Ujhelyi István Facebook oldalán azt írta, hogy ez volt az egyik legfontosabb vállalása újraválasztott EP-képviselőként erre a parlamenti ciklusra.

„A most elfogadott stratégia fontos támaszték lesz a következő időszakban, sajnálatos, hogy a Fidesz EP-képviselői inkább gáncsolták, mintsem segítették ezt a történelmi jelentőségű dokumentumot; még a végszavazásnál sem voltak egységesen támogatóak” – fogalmazott a plenáris ülés végén Ujhelyi István, aki egyúttal bejelentette: még idén országjárásba kezd, ahol önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel egyeztet majd az Európai Egészségügyi Unió megvalósításának részleteiről.

Forrás: Facebook