Leváltjuk a Fidesz múltba forduló, protekcióra épülő rendszerét

HírKlikk 2020. február 5. 15:13 2020. feb. 5. 15:13

Valódi esély van a kormányváltásra az ellenzék együttműködésével. A Magyar Szocialista Párt megalkotja azt a stratégiát és kialakítja azt a belső szervezeti rendszert, amellyel hozzájárulhat a közös kormány- és korszakváltáshoz – jelentette be Tóth Bertalan pártelnök szerdai sajtótájékoztatóján.

A baloldaltól a liberálisokon át, a mérsékelt jobboldalig tartó együttműködés október 13-án áttörést hozott, 23 megyei jogú városból 13-ban ellenzéki a többség, tíz nagyvárosban ellenzéki a polgármester, és sok-sok településen az együttműködéssel sikerült elérni a fordulatot, és leváltani a Fidesz helyi kiskirályait.

„Arra teszünk javaslatot, hogy ezt az ellenzéki együttműködést mélyítsük. (….) Együtt, közösen bontsuk le a ’Nemzeti Együttműködés Rendszerét’” – mondta Tóth.

Az MSZP „mindig kezdeményezője és motorja volt” az ellenzéki együttműködésnek: elsőként vetette föl az „egy az egy ellen” indulást és kezdeményezője volt a fővárosi előválasztásnak.

„Mi hiszünk az előválasztás erejében” – mondta a pártelnök.

„Az MSZP stratégiájának is az egyik legfontosabb célja, hogy 2022-ben az ellenzéki együttműködéssel legyen kormányváltás, legyen egy korszakváltás” – mondta.

A párt március 14 én, kongresszuson tárgyalja meg a stratégiai és szervezeti javaslatokat, amelyekkel „nyitott és együttműködő párt képét mutatjuk a többi ellenzéki párt felé, megteremtjük azokat a szervezeteket, hogy az ellenzéki együttműködésben a Magyar Szocialista Párt teljes mértékben részt tudjon venni”.

Amint az önkormányzati választások során látszott, az MSZP teljes szervezetrendszerét és hálózatát az ellenzéki együttműködés választási sikere szolgálatába állította, „talán ennek is köszönhető”, hogy mára az ellenzéki pártok közül a legtöbb, 400 önkormányzati képviselője és közel 50 polgármestere van.

Ezt a szervezetet és hálózatot tovább erősítve, járulna hozzá a közös sikerhez.

A párt álláspontja: közös egyéni jelöltek, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt – többes jelölés esetén előválasztással –, és közös ellenzéki program, amely bemutatja a választóknak, hogy az ellenzék az Orbán-rendszerrel szemben milyen ajánlatot, alternatívát kínál.

A közös program tárgyalásához az MSZP olyan javaslatcsomaggal járul hozzá, amelynek súlypontjait a kongresszus jelöli majd ki.

Ennek része a Fidesz protekciós rendszerének váltása, egy modern, tudásalapú társadalomra és esélyteremtő államra, ahol a köztársaság valóban betölti a funkcióját. „Olyan országot szeretnénk, ahol mindenkinek esélye van a szolgáltatások eléréséhez” – szögezte le.

Az oktatásban mindenkinek legyen esélye a tudás megszerzésére. A Nemzeti alaptanterv szakmai és szülői egyeztetésen alapuljon.

Az egészségügyben el kell végre érni, hogy mindenki hozzáférhessen a megfelelő színvonalú ellátásokhoz, az ápolóknak és az orvosoknak pedig jelentős fizetésemelést kell adni.

Drasztikusan emelni kell a minimálbért, hiszen a visegrádi országok között e tekintetben utolsó Magyarország.

Erősíteni kell a munkavállalók jogainak érvényesítését és a szakszervezeteket. Ők is kapjanak egy százalékot a személyi jövedelemadóból, ezt egészítse ki az állami költségvetés egy százalékkal. Legyen beleszólásuk a jövedelempótló támogatások kiosztásába. A munkavállalóknak legyen beleszólásuk a nagyobb vállalatok felügyeletébe, működésébe, és részesedjenek azok nyereségéből.

A nyugdíjak felzárkóztatására is esélyt akar a párt.

„Olyan javaslatot fogunk megfogalmazni ebben a közös programban, (…) hogy fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat, (…) az általunk kiszámolt nyugdíjemelési módszertanban ez a svájci indexálás, ahol a munkabéreket is figyelembe vesszük. Az ezzel kiszámolt nyugdíjtömeg egy átmeneti ideig – mi öt évre teszünk javaslatot – egyenlő arányban kerüljön elosztásra a nyugdíjasok számára.”

E számítás szerint, tavaly 6,5 százalékos nyugdíjemelést kellett volna végrehajtani, ami ebben az egyenlő elosztásban minden nyugdíjas számára havi 10 000 forint emelést jelentett volna. E rendszerben  300 000 forintos havi nyugdíjig mindenki jobban járna.

Az MSZP a lakáspolitikában is esélyteremtést akar, mert „tarthatatlan”, hogy az állami beavatkozás nyomán „brutálisan” elszabadulnak az ingatlan- és albérletárak. A szocialista javaslat szerint, a leendő kormánynak legalább annyit kellene fordítania szociális bérlakás-építésre, mint a mostaninak a CSOK-ra.

A párt a valódi, közös zöldpolitikára is esélyt akar teremteni, széles körű együttműködéssel. A szocialista javaslat egy otthonfelújítási és -korszerűsítési program, szigeteléssel és a fűtési rendszerek modernizálásával, valamint olyan minimális szolgáltatáscsomag kialakítása, ahol a legrászorultabbak hozzá tudnak férni az energiahordozókhoz.

Ez a programcsomag kijelöli a súlypontokat, amikben „a Magyar Szocialista Párt hisz, (…) és mi ezzel a javaslattal fogunk érkezni az ellenzéki pártok egyeztetésére.”

„Mert meggyőződésem: a közös jelöltek, közös lista és közös miniszterelnök-jelölt mellett, szükség van egy közös vízóra, (…) egy közös programra”, amellyel három év után „lefektetjük, rögzítjük azokat a programelemeket, amelyek a nemzeti minimum alapját képezhetik Magyarország jövője szempontjából”.

Az elnök elmondta még: a párt bevezetné a társelnöki rendszert, egy férfi és egy női társelnökkel.