Levelező tagozat – Kásler módra

Dr. Dávid Ferenc       2020. május 24. 13:00 2020. máj. 24. 13:00

Szombaton újabb utasítást adott ki a miniszter. Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el valamennyi, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartása alatt álló intézményben szombati utasításával az emberi erőforrások minisztere. A kórházak nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel – olvasom a Népszava online felületén.

(…)„Amennyiben a biztonságos betegellátás érdekében mégis elengedhetetlenül szükséges új szerződés megkötése vagy kötelezettség vállalása, erre vonatkozó szándékát minden részletre kiterjedő szakmai indoklással, valamint a kórházparancsnok – és amennyiben az intézményben van, költségvetési felügyelő – aláírásával ellátva, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területileg illetékes Térségi Igazgatóságán keresztül, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ útján, az operatív törzs vezetőjéhez szükséges felterjeszteni, előzetes jóváhagyásra. Jelen utasításom visszavonásig érvényes.” (miniszteri aláírás)

  1. „Örömmel” látom, hogy Prof. Dr. Kásler Mikós szombaton is „kézi vezérléssel” irányítja a magyar egészségügyet. Ellentétben a híresztelésekkel, a fenti levélrészletből mindannyian láthatjuk, hogy az EMMI első embere aktív, dönt és intézkedik. Persze sokkal indokoltabb lett volna, ha a miniszter hétvégi utasítása arra irányulna, hogy a magyar egészségügy történetében soha többet nem fordulhasson elő, hogy egy súlyosan beteg és életveszélyes állapotban lévő embert csak a nyolcadik (!) kórház fogadjon be, ahol aztán el is hunyt. Igen, a 33 éves – egyébként gyógyítható betegségben szenvedő – esztergomi fiatal nő halálával kapcsolatban kellett volna a miniszternek szigorúan és határozottan fellépnie, ehelyett ő kórházi szerződésekkel bajmolódik. 
     
  2. Szerencsétlen főigazgatók is vakarhatják a fejüket. A levél szerint, „új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval vagy magánszeméllyel” nem köthet az intézmény. A szerződés típusát nem jelöli meg az utasítás, így ez a megfogalmazás azt is jelentheti – magánszemélyekre vonatkozóan –, hogy sem munkaszerződés, sem pedig megbízási szerződés nem köthető a tilalom feloldásáig. Lehetséges, hogy a krónikus munkaerőhiánnyal küzdő egészségügyben a főigazgató nem dönthet önállóan egy szakember felvételéről?
     
  3. Ha sürgősen új szolgáltatási szerződés indokolt, akkor az intézményvezetőnek öt adminisztratív fokozatot kell teljesítenie (parancsnok, felügyelő, ÁEEK regionális, ÁEEK országos, operatív törzs), és még ekkor sem lehet biztos abban, hogy az engedélyt megkapja. Márpedig az „egészségügy nagyüzemeiben”, a kórházakban rengeteg külső szerződés szűnhet meg, járhat le, amelyeknek azonnali meghosszabbítása létkérdés (a hosszabbítás is új kötelezettségvállalás). Ez a túlcentralizált modell egyébként már a Klebelsberg Központ esetében is csődöt mondott, hiszen egy betörött ablak javítására is hetekig vártak az iskolák. Változtattak is az eljáráson.
     
  4. A végére hagytam a legfontosabbat, a bizalom teljes hiányát. Valamennyi kórház és országos szintű intézmény vezetőjét a jelenlegi kormány nevezte ki. Remélem, hogy szigorú szakmai és erkölcsi szempontok figyelembe vételével. Ezek után, egy súlyponti kórház vezetője a lejárt, vagy felmondott karbantartási szerződést követően, nem köthet saját hatáskörben új megállapodást egy magánvállalkozóval? A miniszter ennyire nem bízik a saját embereiben, és gyakorlatilag gúzsba köti a kezüket?
     

Az operatív törzs – amely mostantól zsűriként is funkcionál – két vezetője: Pintér Sándor és Kásler Miklós. Vajon melyikük fogja megadni az engedélyt az új szerződések megkötésére? Nekem van tippem.