Lezárhatják a Nyugati pályaudvar egy részét

HírKlikk 2019. szeptember 24. 06:20 2019. szept. 24. 06:20

Közbeszerzési pályázaton keresi a MÁV Zrt. a Budapest-Nyugati pályaudvar több épületrészének tetejét és homlokzati falait felújító, illetve azok állagát megőrző céget – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A hvg.hu szerint a kivitelezőnek fel kell újítania a vágánycsarnok tetejét és a csatlakozó üvegszerkezeteket, a pénztárcsarnok és a McDonald’snak helyet adó épület tetejét, valamint a hat kisebb toronytetőt a homlokzaton.

A cégnek feladata lesz a teljes tetőhéjazat cseréje, a faszerkezetek lecserélése, a fémszerkezetek javítása, az üveg függönyfal teljes felújítása az épület mindkét végén, a felvételi épület többi, még fel nem újított tetőszakaszának javítása, valamint a csapadékvizet elvezető rendszer részleges átépítése.

A munkálatok idejére a vágánycsarnokot fél évre „kivonják a vasúti forgalomból”, a pályaudvar többi része viszont zavartalanul üzemel majd.

Magyar Nemzet azt írta, a MÁV elnök-vezérigazgatója, Homolya Róbert már elismerte, hogy a Nyugati pályaudvar állapota kritikus: a tető annyira rossz állapotban van, hogy korábbi esőzések alkalmával az utasok esernyőt nyitottak a csarnokban, hogy ne ázzanak meg.

Homolya elmondása szerint a tervek már elkészültek, a tetőcsere hamarosan megkezdődhet.

Ugyancsak változás, hogy a Nyugati téri aluljáróban és a pályaudvaron húsz helyiségbérleti szerződést felmondott a MÁV. Ezzel az a társaság célja, hogy „a XXI. századnak megfelelő utasközpontú fejlesztés valósuljon meg, és ilyen szolgáltatóegységeket hozzanak létre.”

Forrás: hvg.hu