Lezárt Amerika, népszerűsödő szélsőségesek

HírKlikk 2021. január 17. 11:00 2021. jan. 17. 11:00

Ahogy közeledik Joe Biden megválasztott elnök beiktatásának napja, s folyamatosan jönnek a felszínre a bizonyítékok arra, hogy a január 6-án a Capitolium elleni roham nem „hirtelen felindulás” következménye volt, úgy szigorodik az ellenőrzés az összes állam fővárosában, különös tekintettel a fővárosra, azon belül annak szívében. A sokat tapasztalt főváros sem látott még ilyen biztonsági intézkedéseket és hálót – már most is van, aki fennakadt rajta.  

Egy férfit fogtak el a Capitolium egyik ellenőrző pontján a kongresszusi rendőrség tagjai. A feltartóztatott férfinál az elnöki beiktatásra szóló hamis igazolványt és nem regisztrált fegyvert és lőszert is találtak – jelentette a CNN. A virginiai férfit őrizetbe vették, de szabadlábon védekezhet, mondván, nem jelent veszélyt, ugyanakkor kitiltották Washingtonból. Édesanyja szerint a fia őrző-védőként szolgált és az elmúlt napokban a Capitoliumnál teljesített szolgálatot. 

Nem véletlen, hogy a hozzá hasonlók fennakadnak a biztonsági hálón. Azt ugyanis olyan szorosra vonták, amilyenre csak lehet. Ahogy azt az alábbi kép is mutatja (a képet Simonyi András készítette – szerk.).

Ez azonban csak egyetlen fotó, amelyik azt rögzíti, ami ezekben a napokban Egyesült Államok-szerte jellemző: soha nem látott lezárások és mozgósítások. Egyre több államban hívják be segítségként a Nemzeti Gárdát, a fővárosban 26 ezer fegyveres őrzi majd a rendet, miután a titkosszolgálatok és az egyéb nyomozó hatóságok napról-napra találnak bizonyítékot arra, hogy minden államban mozgolódnak a trumpista szélsőségesek, fenyegetve egyebek között az egyes államok fővárosának törvényhozását.

Ugyanakkor szakértők szerint még ha rendben le is megy a beiktatás, sokáig nem lehet visszatérni a normális kerékvágásba. Már csak azért sem, mert – ahogy a CNN egy másik összeállításából kiderül – aggodalomra ad okot, hogy a potenciálisan erőszakos szélsőségesek száma nő, miként a velük szimpatizáló embereké is.