LMP: Orbán szerint többet érdemel, aki kormánypárti városban lakik, mint aki ellenzékiben

HírKlikk 2021. május 8. 14:00 2021. máj. 8. 14:00

Orbán Viktor szerint többet érdemel, aki kormánypárti városban él, mint aki ellenzékiben – mondta Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán szombaton közzétett videójában.

Ungár Péter példaként említette, hogy Ausztria „rengeteg pénzt" adott az önkormányzatoknak egyszeri támogatásként, mert „pontosan tudja", hogy a koronavírus-járvány hatásainak csökkentésében az önkormányzatok a legfontosabb szövetségesei a kormánynak. Ezzel szemben – folytatta – Orbán Viktor elvett az önkormányzatoktól: részben elvette a gépjármű-adót, az iparűzés iadó felét, megnövelte a szolidaritási adót, az ingyenes parkolással is bevételkiesést okozott.

Ungár Péter felidézte, hogy decemberben a bevételkiesések egy részét – 1,38 milliárd forintot – kompenzálta a miniszterelnök, „de csak a fideszes önkormányzatoknak: Zalaegerszegnek, Székesfehérvárnak, Győrnek, de például Szombathelynek vagy egyéb ellenzéki városoknak nem".

Közlése szerint a több hónapos, „teljesen abszurd" egyeztetési folyamat után látszik, hogy az ellenzéki városok „nagyjából nagyon keveset" kapnak vissza az elvett forrásokból. A kormánypárti városok jól jártak, az ellenzékiek nem – összegzett.

Az ellenzéki politikus egyúttal azt ígérte, hogy 2022 után kompenzálni fogják azokat a városokat, amelyek bevételkiesést szenvedtek el a koronavírus-járvány miatt és amelyek szolgáltatási színvonala csökkent a kormányzati elvonások okán.

Forrás: MTI