Lomtalanítás Budapesten, 150 ezres büntetés is jöhet

2018. április 25. 19:23

Budapesten megkezdődött a lomtalanítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Társaság szóvivője elmondta, fontos, hogy könnyen megközelíthetően, egy kupacba készítsék ki a lomokat a lakók.

Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó Társaság szóvivője az InfoRádióban elmondta, hogy a lakókat hírlevélben tájékoztatják arról, hogy lomtalanításkor mit lehet kihelyezni, és mit nem.

Nem lehet kihelyezni a háztartásokban naponta képződő kommunális hulladékot, az ipari, a mezőgazdasági, vagy a szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot, veszélyes hulladékot, építési törmeléket, gumiabroncsot, zöld hulladékot, földet, vagy olyan fajta elkülönítetten gyűjtött hulladékot, amelynek más gyűjtési rendszerben megvan az elszállítási formája.

"Az üvegnek, műanyagnak, fémhulladéknak megvan az elszállítási formulája, megvan a logisztikája" - mondta, megállapítva, hogy nagyon sok olyan anyag kerül ki lomtalanításkor is, amit más gyűjtési rendszerben a Közterület-fenntartók elszállítanak.

Horváth László elmondta, hogy a felgyülemlett lomot egy kupacban helyezzük ki a járdára, méghozzá úgy, hogy gépjárművekkel, gyűjtőjárművekkel könnyen megközelíthető legyen.

"A lakók részéről az lenne a segítség, ha a lomokat egy kupacba téve, a lehetőségekhez képest minél kisebb területet elfoglalva készítenék ki" - tette hozzá.

A veszélyes hulladékokat (festékek, hígítók, autógumik) a lomtalanítások ideje alatt ideiglenes gyűjtőpontokra lehet leadni minden körzetben. Itt szakszerűen ártalmatlanítják ezeket az anyagokat, nem terhelik vele a környezetet, így nem kerül bele abba a lomkupacba, ami az ingatlanok elé kikerül.

Horváth László felhívta a figyelmet arra is, hogy a lomokat 18 óra után helyezzék ki a lakosok, így a kupacok csak néhány óráig vannak kint a közterületen, másnap reggel a Közterület-fenntartó munkatársai elszállítják azokat. Hozzátette, hogy szabálysértés esetén nagy összegű büntetésre számíthatnak a lakók.

"Közterületszennyezési szabálysértést követ el az, aki a jelzettől eltérő időpontban, vagy nem a kijelölt helyre helyezi ki a lomokat, ennek 150 ezer forint a büntetési tétele.

A közterület felügyeletek, és a fővárosi önkormányzati rendészeti igazgatóság munkatársai végzik az ellenőrzést" - mondta.

Horváth László elmondta, hogy Budapesten vannak Újrahasználati központokis, ahova elszállíthatjuk a felgyülemlett lomot, ha még hetek, esetleg hónapok vannak hátra az éves ingyenes lomtalanítási munkálatokig. A lakos ide térítés ellenében elvitetheti a lomokat, aminek költsége köbméterenként 7366 forint bruttóban.

"2016 nyarától kezdve van Budapesten két szemléletformáló és újrahasználati központ, ahova bevihetők használati tárgyak, bútorok, amelyek más számára esetleg értéket jelenthet, és más számára még használható lehet.

2017 végéig 30 700 darab tárgyat vittek ide be, ennek jelenetős többsége bútor, ebből 21 500 tárgyat és bútort elszállítottak - tette hozzá. A lakosság mérlegelheti azt, hogy a lomkupacba teszi ki a tárgyat, ami utána megsemmisítésre kerül, vagy elviszi az Újrahasználati Központba, a 15. vagy 18. kerületbe, így a tárgy másnak örömet okozhat. Ha erre nincs mód, akkor marad az, hogy a tárgy a lomtalanítás alkalmával kikerül a közterületre.

"Az újrahasználati központok hétfőtől szombatig reggel nyolctól este nyolc óráig tartanak nyitva.