London magyarázkodik, amiért a brit miniszterelnök találkozik Orbánnal

HírKlikk 2021. május 27. 18:30 2021. máj. 27. 18:30

A Magyarországgal folytatott együttműködés alapvető fontosságú az Egyesült Királyság biztonsága és jóléte szempontjából – ezzel indokolta a brit miniszterelnöki hivatal, hogy Johnson pénteken a Downing Streeten tárgyal Orbán Viktorral, akit a Financial Times jobboldali populistának minősít.

Egyben megjegyzi, hogy a vendég Putyin szövetségese, vitában áll sok uniós vezetővel, és ugyanakkor beruházásokért udvarol Kínának. Viszont nagyra becsüli brit kollégáját, amivel ritka kivételt képez az unión belül. Tavaly kijelentette, hogy Johnson és Trump a világ két legbátrabb és legdinamikusabb politikusa, és mindenki másnál inkább kész a változtatásra. 

London és Brüsszel között jelenleg kiélezett a viszony, főleg az észak-ír határ ellenőrzése kapcsán, és a házigazda e téren hálás minden támogatásért az uniós vezetők szintjén. Csakhogy a látogatás nehezen fér össze azzal a brit szándékkal, hogy a jövő hónapban esedékes G7-es csúcson alakuljon szövetség az olyan tekintélyuralmi vetélytársak ellen, mint Peking. Magyarország az utóbbi időben kétszer is vétót emelt, amikor az EU el akarta ítélni a hongkongi demokrácia megsértését. Majd megakadályozta, hogy a szervezet szorosabb kapcsolatokat alakítson ki Ukrajnával. Belpolitikája pedig – például amikor muzulmán megszállókról beszélt – sok ellenfelet szerzett neki a brit baloldalon. Londonban felhozták a mostani út mellett, hogy Magyarország látja el a V4-ek soros elnöki teendőit és fontos regionális partner a szervezett bűnözés elleni küzdelemben. Ugyanakkor az ellenzéki Munkáspárt árnyék-külügyminisztere kijelentette: Johnsonnak szóba kell hoznia Orbánnál az emberi jogokat, a sajtószabadságot, az antiszemitizmust, és afelé kell terelnie, hogy keményen foglaljon állást Lukasenka és Putyin rendszere ügyében. Kim Darroch, aki Nagy-Britannia uniós nagykövete volt, nem biztos abban, hogy a magyar vezető bármiben fontos szövetséges lehet a szigetország számára, tekintettel a világban betöltött helyzetére. Úgy vélte azonban: ezzel együtt tárgyalni kell minden uniós állam vezetőjével, még vele is. Az újság rámutatott: Magyarországot sok európai partner és civil szervezet a demokratikus normák és a jogállam visszaszorításával vádolja.

(A cikk csak előfizetők számára olvasható.) 

 

Forrás: Hírklikk