Luxus a bejgli – nagyot drágult a dió

HírKlikk 2020. október 22. 19:35 2020. okt. 22. 19:35

Az idei termés – 3500 tonna – pusztán a fele az elmúlt évtized átlagos diótermésének.

A Pénzcentrum számol be arról, hogy a tavaszi-nyár eleji aszály hatására, a diószemek átlagos mérete kevéssel a tavalyi alatt marad – ez ugyanakkor minőségi problémát nem okoz. Általánosságban megállapítható, hogy a fagy az idősebb és jól gondozott ültetvényekben okozta a kevesebb kárt, mivel a zártabb és magasabb lombkoronaszint nagyobb védelmet jelentett a termés számára.

Azonban egy kártevő érkezett, a dióburok-fúrólégy, amely az intenzív növényvédelemmel nem rendelkező kisebb ültetvényeken a kártevő pusztításának mértéke akár a 100 százalékot is megközelítheti.

„Mivel az új kártevő ellen való védekezés költséges és komoly szaktudást igényel, a kiskerti diófák és a 10-20 fás dióligetek termésétől hosszabb távon biztosan elbúcsúzhatunk. Hozzá kell szoknunk, hogy a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni” – jelezte előre Bolyki Bence, az Agroinform.hu ügyvezetője. A fagykár és a kártevők elleni védekezés, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségei miatt, a dió ára az év végéig várhatóan tovább emelkedik, a karácsony előtti hetekben a minőségi dióbél fogyasztói ára akár a 4000 forintos szintet is meghaladhatja.

Azonban van a drágulásnak egy felső határa, mivel a dió könnyű szállíthatósága miatt, viszonylag jó áron lehet importálni, ami viszonylagos árstabilitást ad.

„Bár a dió kereskedelmi szezonja csak most kezdődik, jól látható, hogy az idei év kedvezőtlen fejleményeinek hatására nőtt az érdeklődés a termék iránt: az Agroinform.hu piacterén október első felében mintegy 20 százalékkal többen kerestek rá dióval kapcsolatos hirdetésekre, mint tavaly ilyenkor. Ezen belül is főként a kereskedői hirdetések látogatottsága emelkedett” – tette hozzá Bolyki Bence.