Luxusvacsorát rendeznek, miközben a kórházak úsznak az adósságban

HírKlikk 2018. december 12. 11:09 2018. dec. 12. 11:09

Az Európa Hajón látja vendégül munkatársait és a partnereit az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója szerdán – tudta meg a Népszava.

A díszes meghívóban Budapest csodálatos esti látképét és meglepetést ígérnek az "ízletes, svédasztalos vacsora" mellé. A hajón ülő- és állófogadáson szórakozhat majd az ÁEEK mintegy 400-500 vendége.

A Népszava számításai szerint az esti rendezvény több millió forintba kerül, akár a 10 millió forintot is elérheti a végösszeg, holott nem nagyon van oka ünneplésre a fenntartónak. Az ÁEEK fennhatósága alatt ugyanis a kórházak év közben újra rendesen eladósodtak. 55 milliárdos adósságot halmoztak fel, ráadásul ezt az összeget az ígéretekkel ellentétben mégsem vállalja át teljes egészében a kormány. Így a gyógyítók és a beszállító is izgulhatnak, hogy kinek jut majd az adósságcsökkentő állami segélyből.

Az ÁEEK drága évzárója nem csak az ágazat általános állapota miatt visszás: az idén váltak ugyanis jogerőssé a Közbeszerzési Hatóság által kiszabott büntetések, amelyeket súlyosan szabálytalan eljárásai miatt róttak ki az intézményre. Tavaly év végéig négy tendert és mintegy 100 millió forint közpénzt bukott el az ÁEEK a szabálytalan közbeszerzések miatt.

Érdemes felidézni, hogy 2011-ben a kórházak államosításától az áttekinthetőbb, hatékonyabb közbeszerzést remélték.

Forrás: Népszava