Ma még nem terjesztették be a kultúrát szétziláló törvényt

Kardos Ernő 2019. december 6. 14:38 2019. dec. 6. 14:38

A kormány ma nem terjesztette be a Nemzeti Kulturális Alap megszüntetéséről szóló törvénytervezetet – értesült a Hírklikk Hiller Istvántól, az országgyűlés alelnökétől. Vagyis a jelen állapotok szerint a parlament a jövő héten nem tárgyal majd a kulturális élet átalakításáról, illetve a színházigazgatók kinevezéséről szóló kormánypárti diktátumról. Kormánypárti forrásaink szerint karácsony előtt a kormány már nem akarja hergelni a választókat.

Ismeretes, hogy korábban a kulturális pozíciószerzésről szóló törvénytervezet létét is cáfolta a kormány, de a sajtó megszerezte az 50 oldalas leiratot teljes terjedelemben. Nem meglepő, hogy nagy társadalmi vita bontakozott ki körülötte.  

Hiller arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a kormány ugyan a mai házbizottsági ülés végéig nem terjesztette be a vitatott törvénytervezetet, de arra még van módja, hogy majd kivételes eljárást kérve terjessze a parlament elé. Ehhez azonban a jövő hétfőn reggel 9-ig, tehát a parlamenti ülés kezdetéig kell eljuttatni a tervezetet a Házbizottsághoz.