„Ma rosszabb életet élünk, mint a '80-as évek Magyarországán"

HírKlikk 2019. december 11. 07:46 2019. dec. 11. 07:46

A 80-as évek óta alapvető, hogy a színházak függetlenségének jelentős szerepe van a demokrácia megőrzésében, ezért meg kell védeni – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője a Fidesz kultúra-átalakítási tervei ellen tartott tüntetés után, hétfő este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Ez az egész beleillik egy mintázatba: a CEU, az MTA, most a színházak. A diktatúrára hajazó hatalom szeret mindent kontroll alá venni és nem bírják elviselni az önkormányzati választási vereséget sem. Most sem hazudtolják meg magukat: a cápa nem tud hínárt enni!” – mutatott rá Kunhalmi Ágnes a kormány cenzúrázási vágyának hátterére.

A szocialista képviselő szerint, hiába akarja megmondani a Fidesz, hogy az emberek milyen darabokat nézzenek, számokban mérhető a közöny. „Pintér Bélára nagyon nehezen lehet jegyet kapni, miközben például a jobboldali Nemzeti Színházba alig járnak: 15 milliós veszteséget termelt. Ezt fogalmazta meg a művész úr is rendkívül jól: „Szabadság és kritika nélkül nincs színház, mert akkor unalmas lesz és hazug.” Itt nagyon sok jobboldali színházat szerető emberről is szó van, akik szeretnek gondolkodni. Ezekben a színházakban saját pártjainkat, politikusainkat ugyanúgy kritizáljuk; az más kérdés, hogy hova szavazunk. De mindig megkérdőjelezzük, hogy jól van-e úgy a világ, ahogy most van: nem vagyunk bólogató Jánosok meg csinovnyikok” – beszélt a független színház fontosságáról Kunhalmi.

Emlékeztetett arra, hogy már a 80-as években a rendszer valamelyes javulása is annak volt köszönhető, hogy fel lehetett vetni a társadalmi problémákat. „Félelemben akarják tartani a színházakat: nem kell itt társadalomkritikus darabokat csinálni, a mindenkori kormányt kritizálni, görbe tükröt tartani! Ma rosszabb életet élünk, mint a '80-as évek Magyarországán, amikor például Soros György már elkezdte finanszírozni Kövért meg Orbánt.”

Az autokratikus jelenségek kapcsán Kunhalmi hangsúlyozta, fontos az önkormányzati választáson elért győzelem nyomán a demokráciáért újra küzdeni, a romló rendszert kijavítani. „Most rosszabb a rendszer, és meg kell érteni azt, hogy a következő évek, amelyek ránk, magyarokra és a köztársaságpártiakra várnak, az egy nagyon kemény harc lesz. Sokan kérdezik, hogy „hány harcot vívjunk végig ebben az életben?”. Egyrészt meg kell értetni a magyarokkal, hogy a demokrácia, a jólét, a szabadságunk, az életünk, nem magától értetődnek, azokért újra meg újra minden nemzetnek meg kell harcolni, és vannak generációk, akiknek többször is.”

Az események kapcsán a szocialista politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy van egy, a külső harcnál is fontosabb harc, amit a társadalomnak magával kell megvívnia. „Ez egy keményebb harc lesz. Most nem egy elhaló, külső hatalom ellen kell mennünk, ami egyébként is széteső félben volt és kitalálni az új rendszert. Bizony, most a magyar társadalomnak a saját démonaival, félelmeivel, a saját csalódottságával kell szembenéznie: újra hinnie kell, talpra kell állítania saját magát, a környezetét, és ezt az egész országot, hogy igenis Magyarországban több van, és jobban lehet ezt csinálni!”

Forrás: Hírklikk