Ma szavaznak erről: Matolcsy béréhez kötnék a pedagógusok fizetését

HírKlikk 2022. december 7. 08:00 2022. dec. 7. 08:00

Ma szavaz az Országgyűlés az MSZP javaslatáról: kössék a pedagógusok fizetését a jegybank elnökének béréhez!

A tanárok fizetése ne lehessen kevesebb, mint a mindenkori jegybankelnök fizetésének az egytizede – erről az MSZP által benyújtott módosító javaslatról is szavaz szerdán az Országgyűlés. Ez azt jelenti, hogy a kezdő tanári fizetésnek pótlékokkal együtt el kellene érnie az 500 ezer forintot, ami 2023 márciusától már 600 ezer forintra emelkedne.

Ma az MNB elnökének fizetése havi bruttó 5 millió forint, ami a Fidesz által benyújtott törvényjavaslat szerint jövőre már a bruttó 6 millió forintot is meghaladhatja, és minden évben automatikusan követi az átlagbérek növekedését. Ezzel szemben egy pályakezdő tanár fizetése mindössze bruttó 312 ezer forint.

Az MSZP közleménye szerint Matolcsy György folyamatosan gyengítette a forintot, nem tett semmit a pusztító infláció ellen, a devizahiteleseket megillető pénzt alapítványokba szervezte ki, majd abból „a családi-baráti köre gazdagodott”.

A párt szerint a jegybank elnöke hétfőn maga ismerte be, hogy egy olyan elhibázott gazdaságpolitikához asszisztált, ami brutális dráguláshoz és energia-áremelésekhez, csődbe ment vállalkozásokhoz és veszélybe került közszolgáltatásokhoz vezetett.

Az MSZP szerint ezért Matolcsynak még a mostani fizetése is sok, anyagi elismerést inkább a méltatlanul alulfizetett tanárok munkája érdemel.

Az MSZP módosító javaslatáról külön fog szavazni szerdán a parlament, így szerintük kiderül: „kik azok, akik nem értenek egyet a pedagógusok fizetésemelésével és remélhetőleg az is kiderül végre Vajda Zoltán írásbeli kérdésére válaszolva, hogy egyáltalán ki kérte vagy rendelte el Matolcsy György ötmilliós fizetésének 6,2 millióra emelését válság idején”.