Macron fel akarja áldozni Orbánt

HírKlikk 2019. május 29. 13:43 2019. máj. 29. 13:43

Brüsszelben már az unió új vezetőinek személyéről tanácskoznak, a Néppártban azonban még mindig napirenden van Orbán Viktor. Egészen pontosan, hogy marad-e a pártcsaládban, vagy netán betársul Salvinihez, aki megpróbálja összetrombitálni a bevándorlás-ellenes nemzeti populistákat, hogy „megreformálja” Európát - írja a Le Figaró nyomán a Népszava.

A lap Fidesz közeli forrásai elárulták, hogy a politikus ragaszkodna az EPP-hez, miután annak súlypontja áthelyeződött Kelet-Európa felé a francia és a spanyol tagpárt súlyos vereségével. A névtelen nyilatkozó úgy vélte, hogy idővel megtörténik a kibékülés, bár a Salvini-féle szövetség sem kizárt.

A Liga vezérével Orbán jól meg tudja értetni magát, ezzel szemben továbbra is igen bizalmatlan Le Pennel szemben a korábbi Nemzeti Frontot körüllengő antiszemita hírnév miatt. Oettinger német biztos úgy látja, a magyar kormányfő kompromisszumkészségét igyekezett kinyilvánítani, amikor az EU-barát Trócsányi Lászlót jelölte a Bizottságba. Terve azonban egyáltalán nem vág egybe Macron elképzeléseivel. Az államfő fel akarja áldozni Orbánt a Néppárt, illetve a szocialisták és a liberálisok szövetségének oltárán.

A konzervatívok még nem bólintottak rá, mivel egyelőre haboznak ejteni a budapesti erős embert, még ha az nem is támogatja Webert. A régió ugyan ellenséges a nyitott határokkal és a nemzetek feletti szerkezetekkel szemben, mégis vitatja, hogy Európa-ellenes volna. Sürgeti, hogy lépjenek túl azon az egyszerűsítő sémán, miszerint a küzdelem az EU-hívő haladó erők és az unióellenes nacionalisták között zajlik.  

Forrás: Népszava