Macron nagyon mozgolódik a NATO-csúcs előtt

HírKlikk 2019. november 18. 18:10 2019. nov. 18. 18:10

A december 3-4-i NATO csúcsértekezletet megelőző francia mozgolódásokról közöl írást a T-Online. Emmanuel Macron ugyanis a londoni találkozó előtt az alapelveket érintő vitát szándékozik kezdeményezni a nyugati szövetségről, miután előzőleg „agyhalottnak” nyilvánította a szervezetet. Többek között Angela Merkellel, Donald Trumppal és Boris Johnsonnal is szeretne egyeztetni.

Az Élysée palotából származó hírek szerint Macron úgy véli, beszélni kell a nyugati szövetség értelméről, valamint földrajzi és operatív prioritásairól. A francia köztársasági elnök a csúcs előkészítésére találkozót tervez a többek között Angela Merkellel, de ennek időpontját nem közölték.

Macron nemrég egy a The Economistnak adott interjúban „agyhalottnak” minősítette a NATO-t, mert – mint mondta – a stratégiai döntésekben nincs egyeztetés az Egyesült Államok és a többi partner között. Európának nagyobb önállóságot követelt, és figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok már nem megbízható partner.

Merkel már az interjú megjelenésének napján egyértelműen visszautasította a francia elnök állásfoglalását.

Macron hasonlóképpen szeretne beszélni Donald Trump amerikai elnökkel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel is – hangzott el szintén a párizsi elnöki hivatalból. 
Emmanuel Macron szerint az erősebb európai védelem kiépítése nem a NATO ellen irányul, de annak kiegészítéseként elengedhetetlen.  

A The Economistban megjelent interjú kapcsán az elnöki hivatal köreiből azt hangsúlyozták: néha az uniós politikában is szükség van figyelmeztető jelzések adására, és „Macron nem mondta, hogy országa el akarná hagyni a NATO-t”.