Macron „vörös vonalakat” jelölne ki, amelyeket Putyin nem léphet át

HírKlikk 2021. április 18. 20:00 2021. ápr. 18. 20:00

Teljes mértékben osztom Joe Biden elnök azon törekvését, hogy párbeszédet kezdeményezzünk Oroszországgal. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy Putyinnak világossá tegyék a nyugati szövetségesek, „ha nem vagyunk egy hullámhosszon" – mondta el Emmanuel Macron francia elnök a CBS „Face The Nation" című műsorának adott interjújában.

Emmanuel Macron francia elnök szerint a nemzetközi közösségnek „világos határvonalakat" kell meghúznia Oroszországgal szemben, beleértve a szankciók bevezetését Vlagyimir Putyin orosz elnök „elfogadhatatlan viselkedése" miatt – olvasható a napi.hu portálon. 

Elmondta azonban, hogy a szankciók önmagukban nem elegendők. Szerinte van helye a párbeszédnek, de a nemzetközi közösség naiv politikájának véget kell vetni Putyinnal szemben.

Az államfő szerint az euroatlanti tengely túl puha, és ennek káros hatásai már látszanak. „Azt hiszem, amikor néhány évvel ezelőtt Ukrajnát megszállták, az nem a diplomácia kudarca, hanem a kollektív hitelességünk kudarca volt Oroszországgal szemben" – mondta Macron, utalva arra, hogy a nemzetközi közösség nem tudta érvényesíteni az akaratát. Éppen emiatt kevésnek nevezte a nyugati szankciók bevetését, jelezte, hogy „vörös vonalakat" kell kijelölni, amelyeket Putyin nem léphet át, és erélyesen meg is kell védeni ezeket. 

„Csak így lehetünk hitelesek. Úgy gondolom, hogy a szankciók önmagukban nem elegendők, de a szankciók a csomag részét képezik. Én a konstruktív párbeszédet részesítem előnyben, de a konstruktív és hatékony párbeszédhez hitelességre van szükség" – mondta Macron, aki szerint erősebb eszközökre is szükségük van a nyugati szövetségeseknek. Támogatja is, hogy Joe Biden amerikai elnök tárgyaljon az orosz államfővel.