Magasról tesz a törvényre a Fidesz, oszt jó napot!

Föld S. Péter 2019. augusztus 22. 17:19 2019. aug. 22. 17:19

Néhány nappal a kampány kezdete előtt megjelentek a Fidesz plakátjai Terézvárosban. Mások mellett Hassay Zsófia polgármester és Óváry Gyula alpolgármester arcképével kínálták meg a kerület lakóit és az arra járó embereket. A dolog nyilvánvalóan szabálytalan, ennek megfelelően a választási bizottság majd figyelmezteti a Fideszt, hogy ez törvénysértés, s fellebbezés esetén valószínűleg a bíróság is erre a következtetésre jut.

A Fideszt azonban természetesen nem érdekli homlokráncolással felérő elmarasztalás. Elfogadja az ítéletet, mert törvénytisztelő pártról van szó –a saját törvényeit például majdnem mindig tiszteli. Ebből következően megígéri, hogy legközelebb nem követ el hasonló törvénysértést. Ezt a mostanit persze már nem lehet visszacsinálni, az ítéletnek elrettentő hatása tehát nem lesz, a Fidesz röhög a markában, hogy már megint akkorát adott a demokratikus intézményrendszernek, hogy a fal adta a másikat.

És még azt sem mondhatjuk, hogy a Fidesz jogtalan előnyökre akar szert tenni a polgármester és helyettese arcképének idő előtti mutogatásával. A jogtalan előny már ugyanis már megvan - a választási rendszer maga, a médiatúlsúly, a gátlástalan hazug propaganda. Vagyis, messze nem erről van szó. Nem is lehet, hiszen sem Hassay Zsófia, sem Óváry Gyula nem annyira vonzó megjelenésűek, hogy arcképük nem tömegeket sodorna a Fidesz táborába.

Az idő előtti kampányolás célja tehát nem ez, hanem hogy a Fidesz megmutassa a választópolgároknak, hogy ők mindent megtehetnek. Ha úri kedvük úgy tartja, akkor fittyet hányhatnak a törvényre, az erkölcsre. Nem érdekli őket, hogy mit gondol róluk bíróság, polgár, civil szervezet, vagy a többi párt. Nekik elég, ha a szavazóik az ő nevük mellé húzzák be az ikszet. A Fidesz univerzumában csak ez számít, mindenki más mellékes.