Magyar Bálint: a felsőoktatás átalakítása választási csalásnak is tekinthető

HírKlikk 2021. május 7. 09:29 2021. máj. 7. 09:29

Magyar Bálint szociológus, volt oktatási miniszter választási csalásként értékeli azt, hogy a „felsőoktatás átalakítása” és a „modellváltás” kifejezések fedezékében a kormány az egyetemek közel háromnegyedét vagyonkezelő közalapítványokba szervezte ki, és a kormány által kinevezett öt tagú kuratóriumok örökre teljhatalmat kaptak ezek irányításában.

„Az intézkedés autonómianövelő jellege hamis álca, ürügy, csak Orbán politikai klánjának autonómiáját növeli” – vélekedett Magyar Bálint a Magyar Narancsnak adott interjúban.

Megjegyezte, hogy „az egyetemi szféra politikai ellenőrzés alá vonása” nem most kezdődött, de 2010 óta felgyorsult, mostanra „olyan rektorok és egyetemi vezetők kerülnek pozícióba, akik nem lépnek fel az egyetemi autonómia védelmében”.

Magyar szerint a leglátványosabban autonómiasértő elem, hogy a felsőoktatási intézményt fenntartó közalapítvány kuratóriumainak tagjait a miniszter nevezi ki: az összeset, az éle­tük végéig. „Itt nem a kormány, a Fidesz vagy a NER kádereiről van szó, hanem Orbán Viktor vazallusairól” – állapította meg a volt miniszter, hozzátéve, hogy ez a rendszer szerinte felsőoktatási pénzek elpazarlásához vezet.

Forrás: Magyar Narancs