Magyar és szerb tűzszerészek bombamentesítettek a Dunán

HírKlikk 2018. július 21. 14:48 2018. júl. 21. 14:48

Flottillagyakorlatot tartottak a Dunán a budapesti Megyeri hídnál. A művelet forgatókönyve szerint a két ország katonáiból álló búvárcsoportnak egy bombát kellett kiemelni a folyó medréből. Mentesítés közben az ellenség a partról, a vízről és a levegőből is támadott.

A gyakorlat forgatókönyve szerint magyar és szerb hadihajók futamítottak meg egy idegen országból beszivárgott diverzáns csoportot, amelynek tagjai robbanószerkezetet dobtak a Dunába, majd hajóval és helikopterrel támadtak a mentesítésre érkező tűzszerészekre – olvasható a hirado.hu oldalon.

A folyami ütközet után a búvárok azonnal nekiláttak a bomba kiemelésének. A százkilós, szovjet gyártmányú repülőbombát daru segítségével emelték ki a vízből. A gyakorlat a bomba hatástalanításával ért véget.

A magyar és a szerb tűzszerészek 2011-ben tartottak először közös gyakorlatot. Az Iron Cat, vagyis Vasmacska névre keresztelt együttműködés folyamatos a két ország között.

Az idei gyakorlaton harmincnégy szerb és nyolcvan magyar katona vett részt. A szerb folyami flottilla parancsnoka szerint a közös műveletek garantálják a dunai hajózás biztonságát.