Magyar György: ellenzék nélkül is megbukhat a kormány

HírKlikk 2020. március 20. 08:50 2020. márc. 20. 08:50

„Ha a kormány nem kezeli megfelelően a koronavírus-járványt, és a kibontakozó gazdasági válságban emberek százezreit magára hagyja, nem is kell hozzá ellenzék, mert magától megbukik” – olvasható a Magyar Ügyvéd blogon megjelent legfrissebb bejegyzésben. Magyar György szerint, „szerencsére van miből, hiszen a propagandára elkülönített 150 milliárdot teljes egészében átcsoportosíthatnák, lemondhatnának az újabb nemzeti konzultációról, leállíthatnának felesleges presztízsberuházásokat, és talán számíthatunk az uniótól is pár százmilliárd forintra”.

Örvendetesek az eddig meghozott intézkedések, de ha a kabinet nem nyúl mélyebben a zsebébe, illetve hosszú ideig halogatja az intézkedéseket, sokak kerülhetnek reménytelen helyzetbe – véli Magyar György. Úgy tűnik, most a társadalmi szolidaritás működik, és a szomszédok segítik egymást, akár a gyermekek felügyeletében, akár az idősek bevásárlásainak intézésében, de ez a pillanatnyi helyzetben kevés. Egy sor kérdésre csak a kormány találhat megoldást, és mélyen a költségvetés zsebébe kell nyúlni, ami nem halasztható! – hívja fel a figyelmet.

 „Akár sok százezren kerülhetnek gyorsan utcára, bár a miniszterelnök kedvenc fordulata szerint, senkit nem hagyunk az út szélén” – olvasható a blogban, amely számos ötletet ad a kormánynak, kezdve a „rezsicsökkentés” („ami egy nagy átverés volt, mert az energiahordozók világpiaci árának mérséklődése sokkal nagyvonalúbb intézkedéseket is lehetővé tett volna”) érdemi megvalósításától a táppénz-szabályokon át, a hiánycikkek áremelkedésének megállításáig, a nyerészkedés büntetéséig. Szerinte dicséretes, hogy például a vendéglátásban foglalkoztatottak vagy a taxisok esetében adókedvezményeket vezettek be, de mi lenne, ha az egészségügyben is hoznának hasonló intézkedéseket? Nyilvánvaló az orvoshiány, de ha az eddig elvont összeg egy részét az egészségügyben foglalkoztatottak zsebében hagynák, talán többen vállalnának szükséghelyzetben önkéntes túlmunkát.

 „Bizonyára lehetne számos ötletet felsorakoztatni a járványhelyzet hatékonyabb kezelésére, de ez meghaladja a kompetenciánkat. Az viszont valószínű, ha a Fidesz rosszul vizsgázik, az ellenzék sem kell hozzá, hogy elbukjon. Csak emlékeztetünk rá: a korábbi hatalom nem kis részben a 2008-as válság miatt szenvedett súlyos, máig kiheverhetetlennek tűnő vereséget” – fejti ki Magyar György.

Aki szerint pénzt lehetne találni. Mint írja: a propagandára elkülönített 150 milliárdot teljes egészében átcsoportosíthatnák, lemondhatnának az újabb nemzeti konzultációról – ami a reklámköltségekkel együtt több milliárdos tétel –, leállíthatnának felesleges presztízsberuházásokat, és talán számíthatunk az uniótól is pár százmilliárd forintra, mert az Európai Bizottság 25 milliárd eurót különített el a járvány hatásainak mérséklésére.

„A költségvetés jelentős tartalékaira is figyelemmel, forrás tehát bőven rendelkezésre áll, így csak politikai szándék kérdése, hogy a kormány ezúttal ne csak az általa kivételezetten kezelt középosztály, illetve a Fideszhez közeli cégek – például a turisztikai vállalkozások –, hanem valamennyi magyar polgár túlélését segítse. Ennek egyik első lépése a munkanélkülieket ellátó rendszer újragondolása, hiszen az állástalanok támogatása Európában egyedülálló módon szűkmarkú: az álláskeresési járadék mindössze három hónapig vehető igénybe.

Forrás: Hírklikk