Magyar György: „azonnal jelentse be a lemondását az, aki elengedte a Vikinget"

NVZS 2019. június 19. 14:17 2019. jún. 19. 14:17

„Ez az egész egy nemzeti skandalum, aminek kézzel fogható jelei vannak az ügyvédi irodánkban” – szögezte le megkeresésünkre a Hableányt ért tragikus baleset áldozatainak, családtagjainak egy részét képviselő ügyvéd. Magyar György szerint „tegye fel a kezét és azonnal jelentse be a lemondását az, aki elengedte a balesetet vélhetően okozó Viking Sygin szállodahajót egy nyolc órás vizsgálat után.” A rendőrség tegnapi sajtótájékoztatója kapcsán azt mondta, hogy „ami elhangzott az olyan, mint egy üzemi jelentés, de a dolog lényegéről valójában nem szól, arról, hogy elengedték a hajótestet, megakadályozva ezzel a korrekt, mindenre kiterjedő vizsgálatot”.

„Kétséges, hogy ki tudta a rendőrség által emlegetett nyolc órás vizsgálat alatt szakértői szemmel megvizsgálni a Viking vízszínt alatt két méterrel lévő részét és aljzatát” – említett  egy példát Magyar György. Az helyes – utalt a rendőrség tegnapi sajtótájékoztatójára az ügyvéd –, hogy tanúként 78 embert hallgattak ki és további 230 embert hallgattak meg, illetve 16 térfigyelő kamera felvételeit gyűjtötték be, de nem pótolja a leglényegesebbet, a nyomrögzítést, mert a baleset mechanizmusa nélkül nem lehet felelősséget megállapítani. „De ez a hajó a szó legszorosabb és átvitt értelmében is már elment”.

„Ez nemzetközi skandalum, aminek a jeleit már mi is tapasztaljuk” – közölte Magyar György, kifejtve, hogy érkeztek az ügyvédi irodájukhoz megkeresések a koreai nagykövetség és a koreai média képviselőinek a közreműködésével a koreai áldozatok családtagjainak a részéről is. „A világsajtó jelentős része is értetlenül áll az előtt a tény előtt, hogy a valószínűsíthetően balesetet okozó szállodahajót – nem tudni, milyen mögöttes szándékkal – az útjára engedték” – közölte, majd hozzáfűzte: „Ők sem értik, hogy miért nem foglalták le, miért nem vetették rendkívül részletes komplex szakértői bizonyítási eljárás alá, holott nagy valószínűség szerint fontos nyomok hordozója”. Végezetül aláhúzta, hogy „erre a rendőrség a tegnapi sajtótájékoztatón nem adott választ, csak annyit tudatott, hogy nyolc óra alatt elvégezték a munkát”. 

A rendőrség, tegnapi sajtótájékoztatóján egyebekben arra az álláspontra helyezkedett, hogy a „nyolcórás, nautikai, igazságügyi és hajózási szakértők részvételével megtartott vizsgálat alkalmával 5 ezer fényképet készítettek és lefoglalták a hajó informatikai rendszereinek teljes, több mint 2 terrabyte mennyiségű adatállományát, s a hajó további visszatartása nem volt indokolt, vagyis jogszerűen és szakszerűen engedték el”. Ennek ellenére a hajón, miután visszatért Passauból, a bizonyítás érdekében végeztek egy újabb szemlét június 10-én Visegrádon s  ezt követően sem volt indokolt a hajó visszatartása.

Ez utóbbival kapcsolatban Magyar György  már korábban felhívta a figyelmet, amikor portálunknak nyilatkozott, hogy nem állja meg a helyét a nyomozó hatóság érvelése, hogy elengedése előtt minden szükséges nyomot rögzítettek – akkor miért kellett mégis újból megvizsgálni a hajót, amikor az visszatért Passauból Visegrádra? „Ezzel a pótszemlével még további öngólt lőtt a hatóság”. (Ebben a cikkben az ügyvéd az ügy számos további furcsa fejleményére is rámutat.)

Magyar György egyébként nehezményezi azt is, hogy a kérésük ellenére a hatóság nem adott át iratokat, az előzetes szakértői véleményekről pedig csak annyit közöltek, hogy milyen szakterületen rendeltek ki szakértőket. „Nem hiszem, hogy a sértetti hozzátartozók informálása veszélyeztetné a nyomozás érdekeit, sokkal inkább az, hogy a hajó elment, és a kapitánya még letartóztatás alatt sincsen” – tette hozzá.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője sajtótájékoztatóján – az MTI jelentése szerint – a többi között elmondta, hogy a Viking Sigyn ukrán kapitánya nem volt ittas és nem állt kábítószer hatása alatt a dunai hajóbaleset időpontjában, a balesetet követően rögtön mintát vettek a kapitánytól, a vizsgálat negatívnak bizonyult. Magyar György ezzel kapcsolatban közölte: „ezt én nem tudom értékelni, mert az erre vonatkozó iratokat sem kaptuk meg a nyomozóhatóságtól, de megjegyzem, hogy a hajónak a kapitányon kívül még egy 11 fős műszaki és 35 fős szállodai szolgáltatást biztosító személyzete van. A Viking teljes legénységének felelősségét és tevőlegességét is vizsgálni kell a balesettel összefüggésben”.

A kapitányt – ahogy arról a rendőrségi szóvivő beszámolt – gyanúsítottként hallgatták ki, és kezdeményezték a letartóztatását, ám a bíróság bűnügyi felügyeletet rendelt el. Magyar ehhez csak annyit fűzött hozzá, azzal, hogy nincsen letartóztatva, gyakorlatilag szabadlábon van, így különösebb nehézségek nélkül lehetségessé válik számára bármilyen nyomot eltüntetni, összebeszélni a fent említett személyzet tagjaival, stb.

Mint portálunk is beszámolt róla, a Viking Sigyn szállodahajó május 29-én este 9 után öt perccel ütközött neki a koreai turistákat szállító Hableány sétahajónak, aminek következtében az elsüllyedt. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követően hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 18 holttest került elő, ám három embert, valamennyien koreaiak, még keresnek a hatóságok.