Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke: a matolcsyzmus értelmetlen

HírKlikk 2021. szeptember 17. 06:30 2021. szept. 17. 06:30

Ma még nem mernék fogadást kötni arra, mennyire lesz tartós az áremelkedés, és hogy tényleg erős inflációs nyomás érvényesül-e a közeljövőben – mondta el a Magyar Narancsnak adott interjújában a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke.

Király Júlia szerint magyar jellegzetesség a babaváró hitelhez, CSOK-hitelhez kapcsolódó robbanásszerű építőanyagár-emelkedés. Ez részben a NER-birodalom támogatásához kapcsolódik, hiszen ennek folyamatosan szüksége van megrendelésekre mert komoly építőipari érdekeltségei vannak.

Amikor a magyar lakásépítési boom-ról és a családok támogatásáról beszélünk, ne felejtsük, ennek első számú kedvezményezettje a kormánytól nem túl távoli építőipari megalobbi – magyarázta. A szakember a kormány és az MNB közötti feszültséggel kapcsolatban azt mondta, a matolcsyzmusoknak is nevezhető különutas megoldásokkal nem az a baj, hogy értelmetlenek, hanem mert nem jegybanki feladatot vállalnak. 

„Az alapvető probléma nem a jegybankkal, hanem a jegybankelnök szereptévesztésével van, emiatt is vannak összeütközései azzal a pénzügyminiszterrel, aki jó bürokrataként a kormány elképzeléseivel összhangban alakítja a fiskális politikát" – fogalmazott. 

Király Júlia kifejtette: a NER rendszerében valójában nincs gazdaságfilozófia. Idézett egy tanulmányt is, amelynek megállapítása szerint ennek lényege a barkácsolás. „Ami éppen adódik, ami a kezük ügyébe kerül és hasznosnak tűnik, azt beillesztik. És ebbe beleférnek az ilyen gazdaságpolitikai viták is. Csak addig érdekesek, ameddig politikai jelentőségük van" – értékelt.