Magyarok Londonban Magyarországért

N. Vadász Zsuzsa 2019. március 19. 08:22 2019. márc. 19. 08:22

„A Magyar Demokrácia Alap ötlete nemes és támogatandó, habár egyelőre azt nem lehet megítélni, hogy mennyire lesz sikeres az akció” – közölte a Hírklikkel Márki-Zay Péter, hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítója, aki Kész Zoltán társaságában szombaton Londonban részt vett azon a fórumon, amelyen az Alap volt az egyik téma. Hozzátette: nagyon nagy szükség van a magyar politikai közélet megtisztítására és a felvilágosító kampányra.

Igen fontos célt fogalmaztak meg a Magyar Demokrácia Alap (MDA) ötletgazdái, de nagyon sok múlik majd azon, hogy milyen mechanizmust tudnak kidolgozni, mennyi pénzt sikerül összegyűjteni, hogyan fog működni, milyen partnereket választanak Magyarországon – fejtette ki a Hírklikknek Márki-Zay Péter. Aki egyébként – és erről a londoni fórumon is hosszan beszélt – azt nevezte a külföldön élő és dolgozó magyarok vonatkozásában célnak, hogy minél többen jöjjenek vissza, vállalkozzanak, fektessenek be Magyarországon.

„Ebben a korrupció sem lehet akadály, haza lehet jönni, nem kell várni a demokrácia helyreállítására” – szögezte le portálunknak. „Ha bárkit is atrocitás érne, bárkit is zaklatnának, akkor „meg tudjuk őt védeni a nyilvánosság erejével” – szögezte le Márki-Zay, aki hivatkozott egy, az angliai magyarok által készített felmérésre, melynek az lett az eredménye, hogy mintegy harmaduk haza szándékozik jönni Magyarországra (s egyébként 99 százalék volt azoknak az aránya, akik szerint támogatni kell a demokratikus folyamatokat idehaza).

„Minden várakozásunkat felülmúlta a fórum, ami teltházas volt, az állóhelyek is elfogytak, s még zárás után is sokan együtt maradtunk, beszélgetni” – foglalta össze röviden a tapasztalatait az egyik szervező, Szente Zsolt. Márki-Zay Péter jelenléte erősítette a kezdeményezés hitelességét is. Hozzátette: az est egyik célja az volt, hogy megszondázzák az embereket az Alap ötletéről – a fogadtatás pedig pozitív volt.

A találkozón Márki-Zay Péter a többi között nagy problémának mondta, hogy az ellenzék nem tudja elérni a vidéki embereket és nem képes felvértezni őket a pártállami propaganda ellen – éppen ez az, amivel a Magyar Demokrácia Alap felállítását annak ötletgazdái indokolják. Pokorádi Gábor, az ötletgazdák és a szervezők egyike pedig azt fejtegette, hogy először a választóknak kell kimondaniuk, hogy eddig, ennyi volt, elég volt. Az ellenzéknek nincsenek meg az eszközei arra, hogy elmenjenek a kisfalvakba, a kistelepülésekre, miközben a hatalom százmilliárdokat költ a vidéki propagandára. „Eljött az idő, hogy mi szavazók a zsebünkbe nyúljunk, hogy összerakjuk a pénzt és adjuk oda azoknak, akik az oktatást-felvilágosítást el tudják végezni, nem pártoknak, hanem független mozgalmaknak, civil szervezeteknek”. Ha a Mindenki Magyarországa Mozgalom ilyen lesz, akkor akár ők is részt vehetnek ebben.

Mint a Hírklikk elsőként beszámolt róla, Angliában élő és dolgozó sikeres magyar vállalkozók egy csoportja állt elő a Magyar Demokrácia Alap felállításának az ötletével. A cél megfelelő ismeretekhez és információhoz juttatni az attól elzárt vidéki magyarokat, hogy „saját maguk jöjjenek rá, mikor vannak félrevezetve, mikor hazudnak nekik, hogy meg tudják különböztetni az igazat a hamistól és hazugtól” – fogalmaztak a Hírklikknek a kezdeményezők közül Pokorádi Gábor és Szente Zsolt. Hivatalosan júniusban terveznek indulni a pártsemleges akcióval, addig még sok a teendő.

Egy állampolgári, civil oktatást tartanának fontosnak végezni a vidéki településeken, elérni egymillió, kisfalvakban és kistelepüléseken élő választót, s olyan tudás, ismeret és információ birtokába juttatni őket, hogy képesek legyenek tudatosa(bba)n szavazni a 2022-es választásokon. Úgy látják, hogy egy-egy háztartásba 3-4-5-ször kellene elmenni és a kritikus gondolkodást segítő, a demokrácia ügyét így előmozdító anyag alapján alkalmanként 45-50 percet beszélgetni. „Senkinek nem mondanánk meg, hogy kire szavazzon, ők maguk döntsék el őszintén, immár úgy, hogy megalapozott, mérlegelt, tudatos döntés tudjanak hozni” – mondják. Ehhez ők az eszközt adnák: állampolgári ismereteket, a demokrácia ismérveit, a kritikus gondolkodást, az Európai Unió valós tevékenységét ismertetnék. 

Emellett az Alap a hazai független média támogatását is célul tűzi ki. „A vidéken élő magyarok kommunikációs lehetőségét, információhoz való hozzáférését ugyanis erőteljesen korlátozza a Fidesz, éppen ezért az oktatás mellett fontos ez ellen is tenni” – mondják.  Olyan, nagyon kevés pénzből, szinte önerőből fennmaradó médiumokat támogatnának, mint amilyen például a Nyomtass te is.

Ehhez persze sok pénz kell – elképzelésük az, hogy a külföldön élő magyarok havi 10-20-30 eurónyit adnának az Alapba, s minimum három milliárd forint összegyűjtése esetén már számottevő eredményt lehetne elérni a 2022-es választásokra.

A Magyar Demokrácia Alapról, az azzal kapcsolatos további részletekről itt lehet olvasni.