Magyarország 60 milliárdot kap a koronavírus elleni védekezésre

HírKlikk 2020. július 15. 14:06 2020. júl. 15. 14:06

Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-oldalán jelentette be, hogy Magyarország 60 milliárdot kap, amit maszkokra, gyógyszerre és tesztekre költünk.

A hvg.hu számol be Varga Mihály Facebook-oldalára feltöltött videójáról, amelyet azután töltött fel, hogy az Európai Tanács aláírta a megállapodást a Fejlesztési Bankkal (CEB).

„Noha a veszélyhelyzet megszűnt, a járványügyi készültség továbbra is fennmarad, emellett fel kell készülni a koronavírus-járvány esetleges második hullámára is. Az aláírt megállapodásnak köszönhetően, a CEB 175 millió euró, azaz több mint hatvanmilliárd forint összegű forrást nyújt a járványhelyzethez kapcsolódó központi költségvetési kiadások fedezésére” – ismertette a pénzügyminiszter.

Varga azt is elárulta, hogy ebből a kedvezményes finanszírozási forrásból többek között maszkok, gyógyszerek, tesztek, fertőtlenítőszerek, valamint intenzív ágyak beszerzését biztosítja.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a jövőben is biztosítja a kormány a védekezéshez szükséges kiadásokat, így továbbra is biztosított marad az orvosi és gyógyszerészeti kellékek beszerzése, valamint az egészségügyi rendszer megerősítése.

A CEB eddig 2 milliárd euróval járult hozzá a magyar szociális fejlesztésekhez az évek során.

Forrás: hvg.hu