Magyarország a nyilas és a kommunista feljelentők országa

Föld S. Péter 2019. április 21. 05:01 2019. ápr. 21. 05:01

Szögezzük le gyorsan, rögtön az elején: nem valamiféle idegenszívű, liberális Soros-bérenc mondta ezt, hanem maga Lázár János nyilatkozta két évvel ezelőtt, még miniszterként, a Világgazdaságnak. Akkori állítása szerint ugyanis minden feljelentés, ami a korrupcióval kapcsolatos, és amit Brüsszel kivizsgál, Magyarországról érkezik. Politikai okok miatt vagyunk fekete bárányok Brüsszelben, tette hozzá.

Lázár szerint az, hogy a kormány a magyar cégeket preferálja a külföldiekkel szemben, törvényes. Ami a magyar ellenzék és Brüsszel szerint korrupció, vagyis, a magyar cégek támogatása, az nem más, mint a Fidesz gazdaságpolitikájának alapköve.

Rendben is lenne mindez, ha Lázár nem feledkezett volna meg némely apróságról. Például arról, hogy a magyar kormány nem minden magyar céget segít és támogat, hanem elsősorban azokat, amelyeket támogatandónak tart. Ilyen cégek leginkább Mészáros Lőrinc tulajdonában, vagy érdekeltségében fordulnak elő, és ezek közé sorolhatók a Habony Árpádhoz, Garancsi Istvánhoz, vagy a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégek is.

Ezek is magyar cégek, de, finoman fogalmazva, nem fedik le a teljes magyar gazdaságot. A fent nevezett urak cégein kívül még számos magyar embernek van vállalkozása Magyarországon, nekik azonban az esetek többségében semmi esélyük nincs arra, hogy a magyar kormány támogatásában részesüljenek.

Nem lehet persze mindenkit támogatni, és nem is kell. Az azonban furcsa, hogy amikor a támogatás szóba kerül, akkor többnyire Mészáros, Habony, Garancsi és Tiborcz, valamint a hozzájuk hasonlóan Orbán-közeli urak kerülnek a kormány látókörébe.

Őket preferálja Orbán Viktor kormánya, miközben más magyar cégeknek nem, vagy alig jut a közbeszerzésekből. És ha ez netán Brüsszelben szemet szúr az ottani illetékeseknek, akár azért, mert valaki felhívja rá a figyelmet, akkor az nem más, mint kommunista vagy/és nyilas feljelentés, amelynek Magyarországon nem csak hagyományai vannak, de igen számottevő jelene is.

Mielőtt ennyire lesújtóan fogalmaznánk a hazánkról, mint Lázár János, ne feledjük: amikor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök, a Fidesz házmesterei rendszeresen rágták Brüsszel fülét, hogy ne adjanak pénzt Magyarországnak. Ezeket a feljelentéseket persze nem hazaárulásként élték meg a ma hatalmon lévő urak, hanem hazafias cselekedetnek.