Magyarország: hiányos demokrácia

HírKlikk 2020. január 24. 08:51 2020. jan. 24. 08:51

Magyarország „hiányos demokrácia”, s az 55. helyet foglalja el a világ országai között a demokrácia milyensége alapján. A The Economist című laphoz tartozó Economist Intelligence Unit kiadta a legfrissebb Demokrácia indexét, amit ismertet az Emerging Europe portál. Világszerte erodálódott a demokrácia: 2019-ben az elérhető tíz pontból elért 5,44 a leggyengébb az index készítésének 13 éve óta.

A kutatás 167 országra terjedt ki, és öt szempont alapján mérte fel a demokrácia helyzetét: a választási folyamat és a pluralizmus, a kormányzás működése, a politikai részvétel, a demokratikus politikai kultúra és a civil szabadságjogok helyzete.

A felzárkózó Európa viszonylag jól végzett: a térség 22 országának (Koszovó nélkül) átlagos eredménye 5,87, de ez az előző évben még 6,13 volt. Javulás Örményországban és Ukrajnában mutatkozott. A vegyes kép azt mutatja, hogy a felzárkózó Európa demokráciája továbbra is beteg, változatlanul gyenge a politikai kultúra, nehézségek mutatkoznak a jogállamiság fenntartásában, a járványszerű korrupció – emellett néhány ország továbbra is elutasítja a liberális demokratikus értékeket, és ezekben „erős embereket” preferálnak, akik megkerülik a politikai intézményeket, és mindez együtt gyenge alapot nyújt a demokráciának.

A térségben nincs egyetlen „teljes” demokrácia sem, és ez az a térség, amely a legnagyobb mértékben romlott 2006 óta. Az élen a térségben tavaly is Észtország járt 7,9 ponttal, ami kevesebb, mint tavaly, amikor közel járt ahhoz, hogy teljes demokráciává nyilvánítsák az index szerkesztői. A „hiányos demokráciák” között Lengyelország – 2010 óta első ízben – visszaesett Magyarország mögé: az előbbi 6,62 ponttal az 57. helyre került, míg Magyarország 6,63 ponttal az 55. helyen áll. A világ legdemokratikusabb állama az index szerint Svédország, amely 9,87 pontot szerzett, és csak apróbb hiányosságok miatt nem érte el a tíz pontot.

Forrás: Hírklikk