Magyarország ismét a világsajtóban

HírKlikk 2020. május 22. 15:15 2020. máj. 22. 15:15

Európától az amerikai kontinensig bejárta a világsajtót a magyarországi tranzitövezet felszámolásának a híre, amiről bő terjedelemben beszámoltak a vezető hírügynökségek is. 

A többi között a német Süddeutsche Zeitung és az amerikai The New York Times (ez utóbbi a Reuters jelentése alapján) is ezt tette. 

A német nyelvű sajtó igen széles körben adott hírt a magyar bejelentésről, mégpedig a hírek, a tények közlése mellett, többnyire ismertetve az Európai Bíróság vonatkozó ítéletének lényegét is. Kiemelték: Orbán Viktor miniszterelnök vezetése alatt, Magyarország a menekültekkel kapcsolatban évek óta a bezárkózás és az elriasztás politikáját követi, Az ország közel három éve tart fogva menekülteket két tranzitövezetnek nevezett konténertáborban. A területeket magas kerítés és szögesdrót veszi körül. Magyarország mindig azzal érvelt, hogy az emberek „önkéntesen” tartózkodnak ezekben a táborokban, hiszen bármikor távozhatnak Szerbia felé. Aki azonban ezt megteszi, az automatikusan elveszti menedékkérő státusát Magyarországon. 

A The New York Times – a  Reuters hírügynökség jelentése alapján – ismertette a tranzitövezetek működését, ami számos pert váltott már ki nemzetközi szinten is. Beszámolt az Európai Bíróság ítéletéről, majd idézte Kovács Zoltán szóvivőt is, aki blogjában leszögezte, hogy a továbbiakban csak a szomszédos országok magyar konzulátusain lehet benyújtani menedékkérelmet. 

A hírügynökség idézte a Magyar Helsinki Bizottság szóvivőjét, Zádori Zsoltot, aki elmondta: a tranzitövezetek bezárása üdvözlendő, de mostantól kezdve a menekültek számára még nehezebb lesz az EU-ban Magyarországon menedéket kapni. A konzulátusok elutasíthatják a kérelmeket anélkül, hogy beengednék a kérelmezőket a területükre, és ez sérti a genfi konvenciókat. „A tranzitövezetekből kikerült 300 ember most jobb helyzetbe került, de a további potenciális menedékkérők sokkal rosszabba, mert üldöztetésükben gyakorlatilag egyáltalán nem számíthatnak menedékre Magyarországtól” – mondta a szóvivő. 

 
Forrás: Hírklikk