Magyarország jobban teljesít, de ennek Burgenlandban nem nagyon örülnek

HírKlikk 2019. október 19. 19:27 2019. okt. 19. 19:27

Sopron új közúti infrastruktúrát épít, és Burgenland tartomány nem tudja, hogy örüljön ennek, vagy rettegjen tőle - erről közölt szokatlanul terjedelmes cikket a Der Standard. Egyre gyakoribbak a közlekedési dugók, amelyek a Sopron/Klingenbach határátkelőtől egészen Kópházáig húzódnak, de Deutschkreutz (Sopronkeresztúr) felé sem lehet menni, mert azon az úton Ausztriában építkeznek. Már a Facebookon is tartják egymással a kapcsolatot a gyakran arra járók a Soproni Határátkelő Információ elnevezésű csoportban. 

Sopron mára olyan nagyvárossá vált, amelynek lüktetése messze benyúl Burgenlandba. Hivatalosan 65 ezer, becslések szerint több mint százezer lakosa van, és innen sokan járnak Ausztriába dolgozni. Az út Fertőrákosig terjedő szakaszár már szorgosan építik, és a határig érő, utolsó szakasz közbeszerzési eljárása áprilisban zárult le: az utolsó 4 (négy) kilométer 2024-re épül meg 133 millió eurónak megfelelő összegért. Az ingázóknak, és a Burgenland középső részén élőknek is gyakran két órába telik, hogy eljussanak a munkahelyükre. 

A helyzetet nehezíti, hogy Ausztria - egyelőre 2020 májusáig - meghosszabbította a határellenőrzéseket. Hozzátette: mindez a burgenlandi vezetést arra kényszeríti, hogy fontolóra vegye az M85 meghosszabbítását a határtól az A3 eisensadti szakaszáig. Ez nem egészen tíz kilométer, de hosszas egyeztetési eljárások szükségesek hozzá. „És a határ magyar oldalán az áll a plakátokon: Magyarország jobban teljesít” - írta a szerző.

 
Forrás: Hírklikk