Magyarország Kína hídfője Európában

HírKlikk 2021. január 25. 06:13 2021. jan. 25. 06:13

A Le Monde szerint Magyarország mind inkább hídfőállást jelent Kína számára. Ezt bizonyítja, hogy jövőre kész lesz Fényeslitkén az új, hatalmas átrakodó állomás, ahol európai nyomtávú vasúti alvázra kerülnek az Oroszországon és Ukrajnán át érkező kínai konténerek. Igaz, a 125 hektáros területet átalakítását szolgáló jó 60 millió euró négyötödét Ruszlan Rahimkulov adja, vagyis magánberuházásról van szó, de erre is az a nyújt lehetőséget, hogy Orbán Viktor a politikában erősen nyitott Peking felé – írja a cikket szemléző Népszava.

A telepen naponta akár négy tehervonatot is fogadni tudnak, hogy a küldemény azután folytathassa útját Európa minden égtája felé. A kapacitás nagyobb, mint amennyit a hasonló lengyel és belorusz létesítmények fel tudnak mutatni.

Az elmúlt időszakban igencsak megugrott a magyaroknál a kínai beruházások, illetve kínai érdekeket szolgáló fejlesztések száma. Szunomár Ágnes, a Corvinus oktatója ezt azzal magyarázza, hogy Orbán odaadó szerelmet tanúsít Kína iránt. Az EU-t közben nem győzi szidni, kilépni azonban nem szeretne. A kínai vonal erősségét tanúsítja, hogy pillanatokon belül megkaphatja a zöld jelzést a Sinopharm oltóanyaga, ezen kívül a Huawei építi az 5G-hálózatot, a Lenovo felhúzhatja első európai gyárát, és akkor még ott van a Belgrád-Budapest vasútvonal modernizálása is. Igaz, annak finanszírozási részletei nem ismeretesek, mert Orbán jóvoltából hat évtizedre titkosak lettek az adatok.

Mindenesetre az üzlet anyagi hasznát Mészáros Lőrinc fölözi le. Noha a már említett szakértő szerint az ország számára sok értelme nincs a befektetésnek. Inkább csak arra szolgál, hogy a kormányfő Brüsszel bajsza alá dörgölhesse: milyen befolyásos barátai vannak keleten. Mellesleg idáig az unió állta a cechet az infrastruktúra-fejlesztés java része esetében, csak nem kölcsönként, hanem ingyenes juttatásként.

A lap szeretett volna többet megtudni a Fudan Egyetem tervezett budapesti kampuszáról, de a programgazda igazgatója nem beszélhetett, Palkovics László pedig elhárította a lehetőséget. Az újság azonban megemlíti, hogy az ügy meglehetősen pikáns, hiszen a kormány csak nemrégiben paterolta ki a Közép-Európai Egyetemet, amelynek alapítója a közellenségnek tekintett Soros György volt.

Forrás: Népszava