„Magyarország nem lehet túsza egy önkényúrnak"

HírKlikk 2020. február 18. 09:33 2020. feb. 18. 09:33

A Fidesz önkényuralmi tobzódása egyre irracionálisabb mértékeket ölt, ezért eljött az ideje, hogy közös erővel – összefogva a mérsékelt konzervatív, sokszínű demokrata és zöld baloldali mozgalmakat – létrehozzuk az új, valódi köztársaságot, az esélyteremtő államot, és megálljt parancsoljunk a hatalmi tébolynak – jelentette ki az ellenzéki összefogásról szólva, Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, napirend előtti felszólalásban az Országgyűlésben, hétfőn.

Szavai szerint, a vasárnapi dunaújvárosi választási eredmény is azt mutatja, „az önkényuralom előtt soha nem fogunk meghajolni, egy szabadságszerető ország, mint Magyarország, nem lehet túsza egy önkényúrnak és szűk elitjének".

Az MSZP frakcióvezetője hangsúlyozta: nem lehet szó nélkül elmenni a történelmi mélységbe került forintárfolyam mellett, kijelentve, „a gyengülő forint gyengülő kormányzást és növekvő inflációt mutat", a leértékelődés pedig a multiknak jó, a magyar embereknek nem.

Válaszában Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt emelte ki: 2002 és 2010 között a kormányok a forint alapú helyett a devizaalapú lakáshitelezést erőltették, ami 2010 után kényszerhelyzetbe hozta a kabinetet, amelynek így – az ország gazdasági érdekei ellenére – ragaszkodnia kellett a forintárfolyamhoz.

Kiemelte: a jegybank jelezte a múlt héten, ha szükséges, beavatkozik az infláció ügyébe, de azt is hangsúlyozta, hogy a kormány folyamatosan garantálja a nyugdíjak értékállóságát, az egészségügyi szakdolgozóknál pedig 72 százalékos béremelési program fut.

Forrás: MTI