Magyarország nem tud külföldről beszerezni influenza elleni oltásokat

HírKlikk 2020. október 29. 14:42 2020. okt. 29. 14:42

A koronavírus-járvány második hulláma miatt, ugyanis nemcsak Magyarországon, hanem globálisan is megnőtt az igény az influenza elleni védőoltás iránt, és minden ország védi a saját készleteit.

Gulyás Gergely szerint, akár néhány nap alatt beszerezhető külföldről influenza elleni vakcina, a 24.hu által megkérdezett nagykereskedők próbálkozásai viszont kudarcba fulladtak. Egy importőr forrásuk azt mondta, a múlt héten még látott reményt arra, hogy 10 ezer vakcina juthat Belgiumból Magyarországra, igaz, borsos áron: egy oltásért 16 ezer forintot kértek volna, ha eljut ide. Hétfő délután azonban kiderült, hogy a kontingenst megállították a belga határon, mert több uniós országhoz hasonlóan, ott is exporttilalmat rendeltek el.

Úgy fest, idehaza a jelenleg a közellátásban rendelkezésre álló 1,4 millió adag vakcinával kell kielégíteni a tavaly óta jelentősen megnövekedett igényeket. A portál forrása az eddigi beszerzési tapasztalatai alapján azt valószínűsíti, hogy a mostani influenzaszezonban itthon nem lesz a patikákban oltóanyag.

Forrás: 24.hu