Magyarország sminkelt zsarnokság

HírKlikk 2021. június 16. 13:30 2021. jún. 16. 13:30

Paul Lendvai szerint Magyarország a felszínen ügyesen leplezi a rendszer tényleges természetét, a smink eltakarja a csúnya vonásokat. Ám meglehetősen borúlátó azzal kapcsolatban, hogy le lehet-e váltani jövőre a kormányt. Attól viszont nem tart, hogy Ausztria orbanizálódna.

A Kurier-ben megjelent cikkében Paul Lendvai hihetetlen szerencsének nevezi, hogy az Egyesült Államokban Joe Biden az elnök, mert ő józan és nem Vlagyimir Putyin barátja. Elődje, Donald Trump egyetlen rossz szót sem szólt az orosz államfőre, miközben látható, hogy mi történik orosz földön azokkal, akik bírálják Putyint, miközben az ország gazdaságilag és szociálisan csődbe jutott. Vezetője arra használja a külpolitikát, hogy elterelje a figyelmet a bajokról. Szankciókkal viszont jobban lehet hatni rá, mint a kereskedelmi együttműködéssel. Határt kell szabni neki, hogy meddig mehet el.

Lendvai kitér arra is, hogy a diktatúrának különböző formái léteznek. Vannak hibridrendszerek, mint Magyarország és Lengyelország, Bulgária pedig a korrupció iskolapéldája. De ahol még el lehet zavarni a rossz kormányokat, ott egyelőre nem teljes az önkényuralom. Ezek a sminkelt zsarnokságok.

Kína jobban működik, mint Oroszország, pedig ott is egy ember szabja meg a dolgokat. Viszont Moszkva és Peking szövetsége Lendvai szerint nagyon veszélyes. Európa azonban nem teheti meg, hogy az oroszokkal lép szövetségre Hszi Csin-ping megregulázására, mert ez olyan lenne, mintha egy rablót hívna a házába, hogy az segítsen megvédeni az otthonát. Vagyis ebben a vonatkozásban nincs jobb az EU-nál – mutatott rá Lendvai.

Forrás: Hírklikk