Magyarország súlyos kritikát kapott

HírKlikk 2018. július 12. 06:22 2018. júl. 12. 06:22

A Wharton Business School, amely a Financial Times üzleti lap szerint a világ harmadik legjobb üzleti iskolája, a US News média cég és a Young and Rubicam stratégiai tanácsadó vállalat elkészített egy, a világ 80 legjobb országát 65 változó alapján rangsoroló listát. A végső rangsor kialakításához 21 ezer embert kérdeztek meg, akik jól reprezentálják a világ lakosságát. 65 jellegzetességről kellett eldönteniük, hogy az adott tulajdonság milyen mértékben jellemző egy országra. 

Ezek alapján Magyarország a 38. legjobb ország lett, a lista első öt helyére Svájc, Kanada, Németország, az Egyesült Királyság és Japán került. A balkáni, közép-európai és kelet-európai régiókból hazánk előtt végzett a ranglistán Ausztria (17. lett), Oroszország (26.), Görögország (28.), Lengyelország (32.) és Csehország (33.) is. 

Hazánk a nemzeti örökséggel kapcsolatos jellegzetességekkel végzett a legjobb helyen, 23. lett. Ezt leginkább a színes történelmének és kulturális elérhetőségének köszönheti. Hasonló helyezést ért még el Magyarország az állampolgársági kategóriában, ahol 24. lett, mely helyezést leginkább az itthon tapasztalt magasfokú vallási szabadság befolyásolta.

A két legrosszabb értéket Magyarország az állam nemzetközi hatalmával, befolyásával, valamint azokkal a jellegzetességekkel érte el, melyek a kezdeményező, mozgató szerepét vizsgálták.

A hatalommal kapcsolatos 73. hely talán nem meglepő, a mozgató szereppel kapcsolatos utolsó előtti (tehát 79.) helyezés viszont már annál inkább. Ebben a kategóriában ugyanis minden ország Magyarország előtt végzett, kivéve Lengyelországot.

További részletek a Pénzcentrum oldalán olvashatók.

Forrás: Pénzcentrum