Magyarország zsebre vágja az uniós pénzeket, de azért packázik a külföldi cégekkel

HírKlikk 2021. április 13. 06:17 2021. ápr. 13. 06:17

Magyarország szívesen zsebre vágja az uniótól érkező támogatást, viszont időről időre packázik külföldi cégekkel, írja kommentárjában a Neue Zürcher Zeitung, miután az Orbán-kormány most éppen a biztosítást nyilvánította stratégiai ágazatnak és erre hivatkozva akadályozza, hogy a Vienna Insurance Group (VIG) megszerezze az Aegon magyar érdekeltségét – olvasható a Népszava lapszemléjében.

A lap szerint a jobboldali-nacionalista politikus megint csak provokál és ezen el kellene gondolkodniuk az európai adófizetőknek. Hiszen az EU évek óta igen nagyvonalúan küld Budapestnek anyagi segítséget, aminek révén a kabinet igen előnyös feltételekkel becsábíthatja a nyugati befektetőket. Ám a jelek szerint a gazdasági kapcsolatok a miniszterelnök számára egyirányú utcát jelentenek, ezt igazolja a VIG esete is.

A hivatkozási alap a válsághelyzet, ám a rendelet aligha egyeztethető össze az uniós joggal. Ennél fogva, a külföldi vállalatoknak alaposan meg kell hányniuk, vetniük, beszálljanak-e a magyar piacra. Orbán nagyon is rá van szorulva a brüsszeli apanázsra, mégis annyira pofátlan, hogy kénye-kedve szerint bánik az európai befektetőkkel. Akkor látja őket szívesen, amikor politikailag haszna van belőlük. Azaz a jelentkezők ne számítsanak okvetlenül a megbízható jogelveken nyugvó partnerségre. Kellemetlen meglepetések bármikor előfordulhatnak.

Forrás: Népszava