Magyarországon a 80 év felettiek kevesebb mint fele kapta meg mindkét adag oltást

HírKlikk 2021. április 23. 20:30 2021. ápr. 23. 20:30

Ennek is szerepe lehet a negatív világrekordnak számító magyar halálozási adatokban.

Míg Magyarország a beoltottak számát tekintve összlakossági szinten az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség élvonalában van, a nyolcvan év felettiek körében az uniós statisztikák szerint számottevően alacsonyabb az átoltottság. A legidősebbeknek mindössze 49 százalékát oltották már be valamelyik vakcina két adagjával, ezzel pedig Magyarország mindössze a 15. az EU/EGT-országok sorában – írja a Qubit.

Mivel az idősek körében a halálozás kockázata is nagyobb, ez hozzájárulhat ahhoz, hogy nálunk lakosságarányosan többen halnak meg Covidban, mint bárhol máshol a világon.

Magyarországon halnak meg a legtöbben a világon koronavírusban

A legutóbbi statisztikák szerint a koronavírus-járvány kezdetei óta – Gibraltárt leszámítva – a világon sehol nem veszítették életüket többen lakosságarányosan, mint Magyarországon. 

Mivel a járvány az idősebb korosztályokban eredményezi a legtöbb halálesetet, a legtöbb ország oltási tervében kiemelt helyen szerepelnek a 60 és 80 évnél idősebbek. Magyarországon a lakosság 40,4 százaléka kapta meg az első oltását, míg 17,2 százaléka a másodikat, ezzel pedig az ország az EU és az EGT-tagállamok között az első beadott adagok számát tekintve az első, míg a második beadott adagokat tekintve a második helyen áll. 

Ha viszont a legidősebb korosztályt vizsgáljuk, Magyarország az EU-átlaghoz képest valamelyest elmaradva teljesít. A nyolcvan év felettiek körében 49 százalékos a teljes átoltottság, és 66 százalékukat oltották be valamelyik vakcina legalább egy adagjával.