Majd Mészáros Lőrinc kinyomozza…

Föld S. Péter 2020. augusztus 6. 17:25 2020. aug. 6. 17:25

Magyarország legvagyonosabb gázszerelőjének annyi a cége, mint égen a csillag. Pontosabban, lehet, hogy valamennyivel kevesebb, de az biztos, hogy hősünk zavarba jönne, ha fel kellene sorolnia az összes vállalkozását. Hotelek, újságok, éttermek, futballcsapatok, építőipari vállalkozások és még ki tudja, mi minden jelzi Orbán Viktor bizalmasának – sokak szerint strómanjának – vonulási útvonalát. Most ezen cégek sora egy nyomozással is foglalkozó vállalkozással gyarapodott.

A Talentis Protect Zrt.-ről elmondható, hogy valódi családi vállalkozás, hiszen vezetésében Mészáros Lőrinc és felesége személyesen vesznek részt, gyermekeik igazgatósági tagok, mindössze az ügyvezetői posztot bízták külső emberre. Ő sem teljesen idegen, hiszen arról a Hampó Norbertről van szó, aki a nemrégiben még Mészáros tulajdonában lévő Mátrai Erőmű biztonsági főnöke volt.

Mészáros Lőrincék családi vállalkozása személybiztonsági tevékenységgel, épületüzemeltetéssel és nyomozással is foglalkozik. Ez utóbbi talán meglepő, hiszen a sokoldalúságáról ismert Mészáros ezzel egy eddig ismeretlen oldaláról mutatkozik meg a nagyközönségnek. Hogy milyen ügyekben fog nyomozni az újonnan alakult cég, arról egyelőre nincs információnk, de valószínű, hogy nem csip-csup ügyeket vállalnak el. Vagyis, nem hűtlen feleségek és férjek, vagy elveszett cicák után kajtatnak majd a cég emberei – Mészáros eddigi életútjából ennél nagyobb kaliberű tevékenység feltételezhető.

Még az sem kizárt, hogy a túlterhelt állami nyomozati szerveknek fognak majd bedolgozni, az ő munkájuk egy részét vállalják át. Mert azt rendszeresen tapasztaljuk, hogy a központi nyomozóhatóság alig bírja szusszal a számos korrupciós ügy kivizsgálását, olyannyira túlterheltek, hogy vannak olyan esetek, amelyek feltárására már nem is futja az erejükből. Mészárosék cége illő juttatás fejében, bizonyára szívesen kisegíti majd a kapacitáshiánnyal küzdő hatóságokat, és nincs kétségünk afelől, hogy sem szaktudásban, sem a munkához szükséges morális magasságokban nincs náluk hiány.

Egyelőre természetesen azt sem lehet tudni, hogy csak hazai munkákat vállalnak, vagy idővel a nemzetközi színtérre is kimerészkednek. Kérdés például, ha az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) bízza meg Mészáros cégét egy szaftos ügy felderítésével, elvállalják-e a megbízást. 

De ne rohanjunk előre, inkább örüljünk annak, hogy egy honfitársunk – vállalva az ilyenkor elkerülhetetlen kockázatot – családi vállalkozásba fogott. A családi vállalkozásokat ugyanis a kormány – nagyon helyesen – minden tőle telhető módon támogatja. Feltehetőleg nem lesz ez másként Mészáros Lőrinc esetében sem.