Már 23 ezer diák követeli az idei érettségi vizsgák eltörlését

HírKlikk 2021. január 10. 19:09 2021. jan. 10. 19:09

Petíciót indított egy érettségi előtt álló diák. Azt javasolja, hogy az érettségi vizsga megtartása helyett kapják meg a tanulók a vizsgáikat a jegyeik átlaga alapján. A járványhelyzet okozta nehézségek miatt ugyanis állítása szerint jelentős hátrányt szenvednek a 2021. májusában érettségizők.

A penzcentrum.hu információi szerint az idei érettségik eltörlését szorgalmazó petíció csupán néhány napja indult el, de máris több mint 23 ezer aláírója van. Az aláírásgyűjtést indító végzős diák azt a megoldást javasolta, hogy az érettségi vizsgák helyett a jegyeik átlaga alapján kaphassák meg az érettségijüket, illetve a szakmai vizsgáikat.

„Mint azt mindannyian tudjuk, a jelenlegi vírus miatt jelentősen megváltozott az életünk. Munkahelyek, családok, életek mennek tönkre. Mint minden ágazatra, az oktatásra is nagy súlyt tett ez a helyzet. Keményen tanultunk egész évben, a szeretett tanáraink is rengeteget dolgoztak és fáradoztak azért, hogy idáig eljussunk. Az OKJ és érettségi vizsgák is májusban és júniusban lennének (írásbeli, majd szóbeli), de a jelenlegi helyzet megnehezíti a diákok és tanárok munkáját is.

Elszoktunk az iskolai élettől, itthon igyekszünk tanulni, pótolni, megérteni. De nagyon nehéz, hogy nem tudunk szemtől-szemben kommunikálni a tanárainkkal, a több hónapos kieséssel nagyobb hátrány ér minket. Rengeteg ember bukna el egy érettségitől, vagy egy nagyon fontos szakmai vizsgától a vírus miatt” – olvasható a peticiok.com oldalon.

Korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte: nem lesz változás a középfokú felvételik menetében, az írásbeli vizsgák az eredeti időpontban, személyes jelenléttel történnek. Az írásbeli felvételiket az érettségi írásbeli vizsgákon alkalmazott és bevált biztonsági előírások és járványügyi szabályok szigorú betartása mellett tartják meg, a távolságtartásért az előző évekhez képest jóval több, 535 helyszínen. 

Forrás: Hírklikk