Már a szavazati jogot is megvonnák Orbán Magyarországától

HírKlikk 2023. május 18. 15:40 2023. máj. 18. 15:40

Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága küldöttségének magyarországi látogatása feltárta, milyen drasztikus nyomás alá helyezi az Orbán-kormány a külföldi cégeket, hogy tulajdonrészeket zsaroljon ki csatlósai számára – írta a legnagyobb német közszolgálati televízió híradóműsorának az oldalán. A képviselők ebben célzatos stratégiát látnak. Ez a sajtó állami ellenőrzés alá vonásával kezdődött, aztán a bankokkal folytatódott, most az építőipar, a kiskereskedelem, a mezőgazdasági üzemek és a távközlési cégek vannak soron. Mindez a nagy konszerneket egyelőre nem érinti. Úgy látják, már most is korlátozott a szabad verseny, az akadálytalan hozzáférés az EU belső piacához, az igazságszolgáltatás, és a sajtószabadság.

A küldöttség három napig kutatta, hogy Magyarországon hol és hogyan költik el nem szabályosan az uniós támogatásokat, és ezt a magyar fél nem látta szívesen. A delegáció az Európai Unió budapesti képviselete előtt a Fidesz ifjúsági szervezeteinek képviselői fogadták, uniós zászlókat, Eva Kaili korrupt görög képviselő képeit, és játékpénzt mutató bőröndökkel. Hidas Dóra, a Fidesz-ifjúság szóvivőjének üzenete világos: „Magyarországon nincs korrupció, Magyarországon van Európa legerősebb korrupcióellenes hatósága” –  olvasható az ARD tudósításában, amely azonban rámutat: az Európai Parlament képviselői éppen a burjánzó korrupció miatt tettek itt látogatást. Az ország a korrupció elleni harc európai ranglistáján legalul van. Daniel Freund német zöld képviselő szerint „Az ember ahányszor Magyarországra jön, még a korábbiaknál is szörnyűbb történeteket hall. Felfoghatatlan, hogy mit látunk Európa közepén”.

A legvadabb történeteket az európai cégek képviselőitől hallani. A kulisszák mögött elmondják, hogyan árasztják el a cégeiket zaklatásokkal, hogyan gyakorolnak rájuk nyomást annak érdekében, hogy a kormányhoz közelálló oligarcháknak adjanak el tulajdonrészeket. A menedzserek nem engedik, hogy videóra vegyék őket, és nem hajlandó nyilatkozni sem.

Helyettük a találkozó után az EP képviselői számoltak be az elhangzottakról. Monika Hohlmeiert német CDU-képviselő, az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságának elnökét az elhangzottak a kommunista időkre emlékeztetik, például az, amikor a menedzserek arról számolnak be, hogy fegyveres titkosszolgálati emberek teszik le az asztalukra a cégre vonatkozó átvételi ajánlatot. Amiről beszél, az a szokásos gyakorlat. „Rendszeresen felbukkan valaki, aki előbb megkérdezi, hogy nem lehetne-e olcsón felvásárolni a céget. Ha a cég válasza az, hogy továbbra is itt akar tevékenykedni, sőt, fejleszteni, akkor további nyomásgyakorlás veszi kezdetét, és ez akár elérheti azt a szintet is, hogy a vezetők otthonában, a családjuknál tesznek látogatást az érdeklődők”. Ezt különböző vizsgálatok és hatósági rendeletek kísérik. Például nem engedélyezik az uniós támogatási programokra való jelentkezést. A cégeket meg akarják puhítani, hogy adják el, amit kérnek tőlük. „És ha még ezek után is ellenállást tanúsítanak, akkor új szabályokat hoznak. Ha már van bírósági ítélet, másnap jön egy új törvény, vagy rendelet, hogy a vesztességbe hajtsák a vállalatot. Voltak itt olyan vállalatok, amelyek évi 70-80-100 milliós veszteséggel kénytelenek küszködni" – fejtette ki Hohlmeier.

A képviselők ebben célzatos stratégiát látnak. Ez a sajtó állami ellenőrzés alá vonásával kezdődött, aztán a bankokkal folytatódott, most az építőipar, a kiskereskedelem, a mezőgazdasági üzemek és a távközlési cégek vannak soron. Mindez a nagy konszerneket egyelőre nem érinti. 

Annak érdekében, hogy a nagy német autógyártók befektessenek, még a munkavállalók jogait is korlátozták. Hohlmeier szerint azonban „hamarosan már egyetlen cég sincs biztonságban attól, hogy majd maga is károkat szenvedjen, az egyik szektor után a másikat ragadják meg”. A magyar kormány célja, hogy az állam és az oligarchák ellenőrzése alá vonja a fontos iparágakat, és ehhez szívesen használ fel uniós pénzeket. Uniós források kerültek Felcsútra is, Orbán szülőfalujába, ahol például extravagáns labdarúgó stadiont építettek. A stadion a kinyilvánítottan fociimádó Orbán hétvégi háza mellett van.  

Ma már Magyarország az EU legkorruptabb tagállama. Nem utolsó sorban ezért tart vissza az EU az ARD szerint összesen mintegy 40 milliárd eurót, és ez a szakértők szerint az egyetlen eszköz, amit megért a kormány.

Ligeti Miklós (Transparency International) szerint „csak idő kérdése, hogy meddig képes így fennmaradni az Orbán-kormány”. Ligeti reméli, hogy az EU továbbra is visszatartja az forrásokat. A szervezet együttműködik az új korrupcióellenes hatósággal, amit az EU nyomására hoztak létre, de Ligeti szkeptikus. Úgy véli, hogy Orbán időre játszhat, és arra spekulál, hogy a jövőre esedékes európai választások nyomán változhatnak az EU-ban a politikai erőviszonyok. „Ettől tartok. De azt remélem, hogy végül győznek a magyar emberek” – mondta.

A brüsszeli látogatók mindenesetre igen eltökéltek, gondoskodni akarnak arról, hogy végül ne Orbán és oligarcha barátai győzzenek. Úgy látják, már most is korlátozott a szabad verseny, az akadálytalan hozzáférés az EU belső piacához, az igazságszolgáltatás, és a sajtószabadság.

A Költségvetési Ellenőrzési Bizottság tagjai követelik, hogy az Európai Bizottság továbbra is tartsa vissza a teljes befagyasztott összeget, és azokat az eszközöket is, amelyek Magyarországnak vannak kijelölve a még folyamatban lévő költségvetésben. Hohlmeier hangsúlyozta: az EU Bizottságának gondoskodnia kell arról, hogy a járvány utáni újjáépítési alapból származó összegeket se folyósítsák, és más alapokat is fagyasszanak be. Azt is meg kell vizsgálni, hogy vannak-e olyan közbeszerzések, amelyek nem felelnek meg az európai szabályoknak, és kötelezettségszegési eljárásokat kell indítani Magyarország ellen.

Daniel Freund szintén azt követeli, hogy a bizottság gyakoroljon még nagyobb nyomást. A zöld képviselő a szavazati jogot is megvonná Orbán Viktortól és Magyarországtól. Freund abszurdnak találja azt a gondolatot, hogy Orbán jövőre az egészen nagy színpadra lépjen. Ugyanis jövő év júliusától Magyarország lenne az EU soros elnöke. Freund ezt nem tudja elképzelni: „Egy ország, amely már nem demokrácia, nem vezetheti az Európai Uniót” – mondta.

 

Forrás: Hírklikk