Már az idén jönnek az új rendszámok

HírKlikk 2019. február 11. 05:00 2019. feb. 11. 05:00

Rekord gyorsan kifut a most használt R betű, amit a Belügyminisztérium szerint még 2019-ben új betű vált. Ha ilyen ütemben folytatódik a karakterek cseréje, 6-7 év múlva vége a jelenlegi rendszám-rendszernek.

„A Belügyminisztérium várakozásai szerint még az idén megkezdődik az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása” – válaszolta a Vezess kérdésére a BM sajtóosztálya. Ez azt jelenti, hogy minden korábban kiadott betűnél gyorsabban elfogy az – okmányirodáktől függően – 2018 júliusától/augusztusától osztott, és jelenleg használt R betű.

Az R betű várhatóan 15-16 hónapos kifutásával szemben a mögöttünk álló másfél évtizedben volt, hogy bő 4 évig is kitartott egy betű.

A betűk cseréje nem elvágólagos, akár több hónapig tartó átfedésben oszthatják az okmányirodák a kifutó, és az új betűvel kezdődő rendszámokat. Az átlagnál jóval nagyobb számú azonosítót pörgető okmányirodákban (amelyeket például autókereskedők is rendre látogatnak) gyorsabban elfogy a kiszállított mennyiség, ezekben lehet, hogy egy új betűvel osztják már az autósoknak, miközben mondjuk egy kisebb forgalmú irodában 2-3 hónap múlva fogy ki a szekrényből a korábban leszállított készlet, és csak akkor kezdik az új betűseket kiadni.

2010 környékén még 2030 utánra várták a hatóságok a mostani, 1990 augusztusában indított 3 szám, 3 betű kifutását, ám annyira felpörgött az új és használt autók forgalomba állítása az elmúlt pár esztendőben, hogy ha így folytatódik, 2026 környéke a reálisabb dátum.

Hogy utána mi lesz, nem tudni. 2010 után a jelenlegi kormányzat környékéről felvetődött a területalapú rendszám ötlete, ami a kontinensen a legelterjedtebb, és a járműről, plusz az üzembentartójáról a legtöbb információt adó azonosító. Mivel a használtan behozott ilyen-olyan életkorú autók nálunk ugyanazt az R betűt betűt kapják, mint a nullkilométeres vadonatújak (és így volt ez a korábban használt betűknél is), a jelenlegi rendszer szinte semmilyen érdemi információt nem tartalmaz, és meglehetősen nagy a káosz a járművek orrán és farán.

Forrás: vezess.hu