Már januártól szigorodik a babaváró hitel feltétele

HírKlikk 2020. január 21. 17:07 2020. jan. 21. 17:07

Módosult a babaváró hitel egyik feltétele: szigorodott az elvárt, legalább három éves tb-jogviszonyra vonatkozó előírás. Ez azokat érintheti hátrányosan, akik a tanulmányi szerződés alapján szakképző iskolában folytatják vagy folytatták a tanulmányaikat.

A babaváró hitel egy igen kedvező hitelkonstrukció, hiszen amennyiben az igénylést követő öt évben gyermek születik, akkor a babaváró a futamidő végéig kamatmentes marad, míg a második gyermeknél a fennálló tőketartozást 30 százalékkal csökkentik, a harmadiknál pedig a tartozása fennmaradó részét elengedik.

Az állami támogatás igénybevételéhez azonban számos jogszabályi feltételt is teljesítenie kell az igénylőknek. Ezek közül 2020. január 1-jén az elvárt, legalább három éves társadalombiztosítási (tb) jogviszonyra vonatkozó elvárás változott meg.

A babaváró hitelre vonatkozó kormányrendelet maga nem változott, ugyanakkor az elfogadható jogviszonyok köréből kikerült egy elem: 2020. januárjától nem minősül biztosítottnak a tanulmányi szerződés alapján, szakképző iskolában tanulmányokat folytató tanuló. Vagyis a szakgimnáziumban, szakközépiskolákban eltöltött évek a továbbiakban nem számítanak bele a három éves jogviszonyba - számol be a hvg.hu.