Már könyvtárosokat és pedagógusokat is megfigyelhetnek

HírKlikk 2021. augusztus 4. 19:10 2021. aug. 4. 19:10

Könyvtárosokat, pedagógusokat is titkos megfigyelésnek vethetnek alá, mert egy törvénymódosítás a teljes közszférára kiterjesztette a megbízhatósági vizsgálat lehetőségét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Alkotmánybírósághoz fordult a jogsértő törvénymódosítás miatt.

Ez túlzott, indokolatlan és jogilag nem igazolható beavatkozást jelent olyan emberek magánéletébe is, akik munkájuk során nem találkoznak ügyfelekkel, vagy nincs is olyan döntési jogkörük, amellyel valakit jogosulatlanul előnyben részesíthetnének. Emiatt a TASZ alkotmányjogi panaszt nyújtott be három, közszférában dolgozó ügyfele képviseletében, akiknek a munkaköre egyáltalán nem indokolhat megbízhatósági vizsgálatot.

Április végén sok közszférában dolgozót ért meglepetésként a hír, hogy a rendőrség „megbízhatósági vizsgálatot” folytathat le vele szemben. A vizsgálat célja a közszolgálat tisztaságának megőrzése, a korrupció megelőzése, az eszközei pedig változatosak. Klasszikus formája, hogy a nyomozók a vizsgált személy munkája során reálisan előforduló helyzetet imitálnak, amelyben megpróbálják megvesztegetni. De arra is lehetőség van, hogy a vizsgált személyt titkosan megfigyeljék – olvasható a TASZ blogjában. 

A megbízhatósági vizsgálat – különösen a titkos megfigyelés – rendkívül súlyos beavatkozás az érintett személy magánszférájába, ami csak akkor igazolható, ha valaki olyan munkakörben dolgozik, ahol felmerül a korrumpálódás veszélye.