Már márciusban elindulhat az előválasztás

HírKlikk 2020. december 1. 11:52 2020. dec. 1. 11:52

Ahhoz, hogy egy közös listán indulhasson a demokratikus ellenzék 2022-ben, mielőbb meg kell tartani az előválasztásokat. Abban is egyetértenek a köztársaságpártiak, hogy az előnyös EU-s forrásokból a jövedelmek igazságosabbá tételét is támogatni kell – többek között ezekről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja az ATV Start című műsorában.

„Az MSZP-ben soha nem volt kérdés, hogy egy listára van szükség. Az előválasztás megszervezéséhez idő kell, de március környékére már meg is lehetnek az előválasztás jelöltjei” – ismertette Komjáthi Imre. Hangsúlyozta, fontos, hogy a demokratikus ellenzék főbb társadalmi és gazdasági céljai egy jó kampány révén, jól láthatóak legyenek a magyar emberek számára.

„Probléma, hogy miközben Orbán épp vétózza az EU-s költségvetést, hitelt vesz fel, kötvényeket bocsát ki és eladósodunk. Szerinte inkább adósodjon el az ország, minthogy bárki korlátozza, hogy ő ossza el az EU-s pénzeket” – vetette fel Hajnal Miklós.

Az MSZP elnökhelyettese szerint azonban még ennél is központibb kérdés, hogy mire kell költeni azokat az EU-s pénzeket, amiket Magyarország például a napokban is kap munkahelyvédelemre. „Nekünk az a nagy problémánk, hogy konkrétan a munkavállalók megsegítéséről nincs szó, és arról sem, hogy kilenc hónapra emeljék az álláskeresési járadékot vagy 100 százalékos táppénzt kapjanak, akik otthonra kényszerülnek a Covid miatt” – sorolta pártja aggályait.

„Én nem „adriázással”, hanem segítségkérő levelek megválaszolásával töltöttem a nyaramat, de aki helikopteren száll fölébe, annak térkép e táj” – utalt Szíjjártó Péter elhíresült urizálási botrányaira a szocialista politikus. „A kormány gondolja át, hogy ne 12 multit támogasson, hanem most már tényleg a bajba jutott embereknek adjanak pénzt. A Wescast vagy Mészáros szállodalánca kaptak állami támogatásokat, mégis több száz embert bocsátottak el” – tette hozzá.

„Le kell fektetni, hogy állami támogatást csak az a cég kaphasson, ahol van szakszervezet és rendezettek a munkaügyi kapcsolatok, azért, hogy végre valahára, azok a munkavállalók kapjanak belőle, akik megtermelik a GDP-t, akik keményen dolgoznak” – követelte.

„Nagyon jó lenne, ha csatlakoznánk ahhoz az EU-s direktívához, hogy a minimálbérnek el kellene érnie az átlagkereset 50 százalékát” – ismertette Komjáthi az MSZP célját, emlékeztetve, hogy a társadalom aljára taszított mintegy 2 millió munkavállaló jelenleg mindössze annyit keres, mint a részben a kormány kegyeltjeiből álló felső 400.000.

Végül a jobbikos Jakab Péter krumplis zsákért kapott 4,4 milliós parlamenti büntetése kapcsán elmondták, a kormány mindent megpróbál megtenni a kormányzati intézkedéseken felháborodó magyar ember megfélemlítésére.

„Ha Jakab Pétert megbüntetik, akkor meg kellene büntetni azokat is, akik „kisanyámoznak” a parlamentben” – mutatott rá Komjáthi Imre. Hajnal Miklós hozzátette, „Kövér László saját magát is megbüntethetné jó párszor a különböző kirohanásai után. Kettős mérce ne legyen...”

Forrás: Hírklikk