Már megint baj van egy, a Paks2-höz hasonló erőművel

HírKlikk 2021. január 17. 12:00 2021. jan. 17. 12:00

Fehéroroszországban le kellett állítani a Paks2-höz hasonló új atomerőmű egyik blokkját. A biztonsági rendszer jelzése után vált ez szükségessé a nemrég üzembe helyezett asztravjeci atomerőműnél – tudatta a 24.hu a minszki energiaügyi minisztérium közlésére hivatkozva. Novemberi indulása óta nem először kellett leállítani az atomerőművet. 

A portál cikkéből megtudhatjuk, hogy a kísérleti üzem alatt az 1-es blokk védelmi rendszere bekapcsolt, a rendszereket és a felszereléseket megvizsgálják. A háttérsugárzás az erőmű környékén normális.

Az ország északi részén található, Asztravjec mellett fekvő létesítményt tavaly novemberben avatta fel Aljakszandr Lukasenka elnök, majd nem sokkal később le kellett állítani, és végül csaknem két héttel később indították csak újra. Az erőmű névleges teljesítményének 40 százalékán üzemel.

Fehéroroszország az orosz 3+ generációs blokktípust választotta első atomerőművéhez, amelyet a Roszatom orosz vállalat épített meg. Két VVER-1200 típusú blokkja összesen 2400 megawatt teljesítményű. 

Ugyancsak VVER-1200-as blokkokat épít a Roszatom – Paks mellett – Finnországban, Törökországban, Bangladesben és Kínában.

Forrás: 24.hu