Már nem lehet erőből lenyomni a tüntetéseket Belaruszban

HírKlikk 2020. augusztus 15. 20:06 2020. aug. 15. 20:06

Nem csillapodnak a tüntetések Fehéroroszországban, ahol az országot 26 éve irányító Alekszandr Lukasenko hivatalosan 80 százalék feletti győzelme ellen minden korábbinál nagyobb tiltakozási hullám indult – írja az Index. A hivatalos adatok szerint is 6700-ra nőtt az őrizetbe vettek száma, a tiltakozások országszerte folynak – a rendőrség és a speciális egységek bevetése ellenére.

Minszk központjában többezres tömeg gyűlt össze a Parlament épülete és a kormány székháza előtt, amit rohamrendőrök védenek a tüntetőktől. Egy nagyobb katonai konvoj is megérkezett buszokkal és fogolyszállító járművekkel. A demonstrálók azt skandálják, hogy „Szvjatlana a mi elnökünk", és transzparenst függesztettek ki a Függetlenség terén álló Lenin-szoborra, amelyen „Tyihanovszkaja – A Fehérorosz Köztársaság elnöke és főparancsnoka" felirat olvasható.  

Lukasenko állítása szerint, a tüntetéseket külföldről szervezik, és a tiltakozó akciókhoz bűnözőket használnak fel. Az elnök azt mondta, agresszió kezdődött az ország ellen, majd hozzátette: ne merészkedjetek az utcára. Értsétek meg ágyútölteléknek használnak benneteket és gyermekeiteket. Mára világosan látszik, hogy mi zajlik – jelentette ki a politikus az állami hírügynökségnek.  

Lukasenko tudni véli, hogy Lengyelországból, Hollandiából, Ukrajnából és Oroszországból érkeztek a tüntetések szervezői, de a biztonsági erők tagjait ennek ellenére önmérsékletre intette a demonstrálókkal szemben. 

Fő politikai ellenfele, az országból elüldözött ellenzéki elnökjelölt pénteken újabb videóval is jelentkezett. Szvetlana Tyihanovszkaja az első videót Litvániából küldte, ahová a belarusz szolgálatok szállították át, és abban saját törékenységéről szólt, utalva arra, hogy családjával zsarolták meg. A második egy gyanús videó volt, amely a Központi Választási Bizottságban készülhetett, ezen Tyihanovszkaja a szöveget gépiesen felolvasva, a tiltakozások befejezését kérte a tüntetőktől. Ezúttal a polgármestereket kérte arra, hogy hétvégén csatlakozzanak a tiltakozó tüntetésekhez. Megismételte, hogy ott, ahol nem csalták el a választást, 60-70 százalékkal ő nyert – a csalások miatt benyújtott panaszát elutasította a Központi Választási Bizottság. 

Országszerte sztrájkok alakultak ki, a minszki traktor-, illetve autógyár több száz dolgozója sztrájkolt már pénteken az Aljakszandr Lukasenka elnök vitatott tisztaságú újraválasztása elleni tüntetések erőszakos elnyomása miatt. 

A munkások és az alkalmazottak a Minszki Traktorgyár (MTZ) és a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyár udvarán gyűltek össze – jelentették az AFP francia hírügynökség tudósítói a helyszínről. 

Közben kiderült, hogy az Európai Unió nem fogadja el a múlt heti választások eredményét. Az Európa Tanács főtitkára pénteken kiadott közleményében arra szólította fel a fehérorosz hatóságokat, hogy biztosítsák a gyülekezés és a véleménynyilvánítás szabadságát, tartózkodjanak a békés tüntetők fogva tartásától, valamint a tiltakozók bármiféle bántalmazásától. 

A külügyminiszterek által kilátásba helyezett szankció bevezetése viszont kockázatos lépés, mert ha Lukasenko hatalmon marad, így egyre jobban ráutalja magát Moszkvára, amelynek olcsóbb energiahordozói és hitelei nélkül nem tudta volna sajátos posztszovjet rendszerét életben tartani. Most a sztrájkok leszereléséhez is elsősorban pénzre volna szüksége, ám a Kreml ezért cserébe Belarusz mind nagyobb mértékű integrációját várná el, ami viszont akkor is Lukasenko hatalmának végét jelenti, ha le is tudná gyűrni az elmúlt 26 év eddigi legnagyobb tiltakozási hullámát. 

Forrás: Hírklikk