Már nem tartják sokra Putyint az oroszok

HírKlikk 2021. június 26. 20:20 2021. jún. 26. 20:20

Nagyot romlott Vlagyimir Putyin orosz államfő megítélése az oroszok szemében – ez derült ki az utolsó független oroszországi közvélemény-kutató intézet, a Levada Center felméréséből. Putyint a válaszadók 15 százaléka sorolja a legfontosabb történelmi személyiségek közé, Sztálin 39, Napoleon és Hitler 5-5 százalékot kapott.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, kiket tartanak a vizsgálat válaszadói a világtörténelem legjelentősebb személyiségeinek – írta a napi.hu. Legutóbb négy éve kérdezték meg ugyanezt egy közvélemény-kutatásban, s a mostani 15 százalékos eredmény drámai romlás a négy évvel ezelőtti, 34 százalékos arányhoz képest. 

Az első helyen Joszif Sztálin szovjet diktátor áll, akit a megkérdezettek 39 százaléka tart meghatározó történelmi személyiségnek. Ő tíz éve mindig hozza a kötelezőt, annak ellenére, hogy milliók haláláért tehető felelőssé. A második helyen a Szovjetunió alapítója, Vlagyimir Lenin áll 30 százalékkal. A jelenlegi orosz államfőnél még Alekszandr Puskin költő is népszerűbb, 23 százalékkal, illetve az Oroszországot reformjaival felemelő Nagy Péter cár 19 százalékos aránnyal. 

A külföldiekről nem gondolnak valami sokat az oroszok, az első 20-ba Albert Einstein fért be, kilenc százalékkal, Napóleon és Adolf Hitler 5-5 százalékkal a futottak még között végzett.

 

Forrás: Hírklikk