Már több mint 770 ellenzékit öltek meg a hadsereg tagjai Mianmarban

HírKlikk 2021. május 9. 06:00 2021. máj. 9. 06:00

Nem fogadja a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) követét Mianmar. A nemzetközi szervezet az erőszak beszüntetésére, a humanitárius segélyek fogadására és a párbeszéd megkezdésére szólította fel az ország vezetését.

A hatalmat három hónapja puccsal átvevő hadsereg azonban nem kér szomszédai véleményéből. A katonai tanács szóvivője azt mondta, csak azután lesznek hajlandóak együttműködni a követtel, hogy sikerült helyreállítani a stabilitást és a közbiztonságot az országban.

A thaiföldi száműzetésben élő minanmariak által üzemeltetett The Irrawaddy című hírlap szerint azonban az ASEAN vezető politikusai a szerdán véget érő ramadán után Mianmarba utaznak, hogy tárgyaljanak a juntát irányító Ming Aung Hlainggal.

Egyre több az áldozat

Mianmarban a februári katonai hatalomátvétel óta rendszeresek a tüntetések. A hadsereg megpróbálja elfojtani az ellenállást, már több mint 770 ellenzékivel végzett, a letartóztatottak száma a négyezret közelíti. A rezsim és a különböző etnikai csoportok között is éleződik a konfliktus – írja az Euronews.

A rezsimmel szemben álló félkatonai csoportok komoly kiképzést folytatnak. A kisebbségek fegyveres alakulatai egyre több támadást hajtanak végre 0 elsősorban az ország határ menti térségeiben.

Forrás: Euronews